FødevareWatch

Politisk flertal letter krav til økologisk landbrug i tørken

Som en del af en politisk aftale med regeringen, S og DF lettes der på kravene til de økologiske landmænd.De sidste to afsnit er tilføjet omkring mulighed for dispensation for efterafgrøder.

Foto: Jens Dresling/Polfoto

Et flertal i Folketinget, bestående af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, imødekommer ønsker fra dansk landbrug for at lette tørkens konsekvenser.

Økologer får blandt andet midlertidig mulighed for at sænke grovfoderandelen uden at miste deres økologiske status for bedre at kunne fodre de dyr, der normalt skulle spise græs på markerne.

"Landbruget står i en meget vanskelig situation. Derfor har jeg sammen med regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet drøftet forslagene fra landbruget på Miljø- og Fødevareministeriets område. Vi er enige om følge udviklingen tæt den kommende tid og allerede nu sætte ting i værk, som for eksempel kan hjælpe med til at skaffe foder til dyrene. Vi er ikke herrer over vejr og vind, men vi vil gerne hjælpe, hvor vi kan," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i pressemeddelelsen.

Tørken har gjort det vanskeligt for landbruget at skaffe foder nok til dyrene. Særligt svært er det for de økologiske landbrug. De skal leve op til særlige krav for, hvad dyrenes foder skal bestå af. 

Det bliver der nu lempet på med aftalen. Økologiske landbrug kan således i en periode sænke indholdet af grovfoder i foder til kvæg fra 60 til 50 procent uden at miste deres status som økologisk. 

Samtidig kan der gives dispensation til at bruge foder, som er høstet på marker, der er under omlægning til økologi, og derfor dyrkes efter økologiske principper.

Endelig gives der også tilladelse til at høste græs på brakarealer og bruge dette til foder. Bekendtgørelsen ændres hurtigst muligt. 

Aftalepartiet Socialdemokratiet har tidligere været ude at sige, at en håndsrækning til landbruget skulle følges af modkrav om, at landmændene i fremtiden gør deres produktion mere robust over for vind og vejr. 

Men der er ikke rettet nogle modkrav til landbruget i dagens politiske håndsrækning. 

"Jeg synes ikke, at situationen lige nu er til at stille modkrav. Jeg synes, situationen lige nu er til at række en fremstrakt hånd til et erhverv, der er i en historisk krise, som de ikke selv har mulighed for at gøre noget ved," siger Jakob Ellemann-Jensen. 

Han forsikrer også, at man fortsat vil holde skarpt øje med muligheder for at hjælpe landmændene, hvis tørken skulle fortsætte. 

"Det vi må se på, det er, om tørken får betydning for efterafgrøderne. Forudsætningen for, at efterafgrøderne de kan spire, det er, at der kommet noget vand, så vi følger situationen meget nøje og følger vejrudsigten," siger han.

Muligheden for at udlægge efterafgrøder er noget, der er blevet efterspurgt af blandt andet Landbrug & Fødevarer som et yderligere gavnligt tiltag.

Minister overvejer tørkehjælp til pressede landmænd

Tørke kan påvirke økologisk vækst

Heden brænder de sene afgrøder af: Kål, kartofler og gulerødder på skrump

Landmændenes økonomi visner i tørken: Flere går konkurs

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier