FødevareWatch

Rigsrevisionen gransker igen fiskeriet

Fiskeristyrelsen har modtaget en massiv byge af spørgsmål fra Rigsrevision, som ønsker svar på, hvordan tilskudsmidler fra EU bliver forvaltet. Det erfarer FødevareWatch.

Foto: PER FOLKVER/Ritzau/ARKIV

Rigsrevisionen har igen rettet kikkerten mod dansk fiskeri. Denne gang er omdrejningspunktet Fiskeristyrelsens forvaltning af tilskudsmidler fra EU og styrelsens tætte forbindelse til Danmarks Fiskeriforening, der arbejder for at fremme danske fiskeres interesser.

Det bekræfter parterne over for FødevareWatch.

I alt har Rigsrevisionen, der er Folketingets uafhængige revisionsmyndighed, stillet Fiskeristyrelsen over 600 spørgsmål, som nu er ved at blive gennemgået. Rigsrevisionen forventer derefter at komme med en redegørelse i efteråret.

Flere kilder fortæller uafhængigt af hinanden til FødevareWatch, at undersøgelsen har stået på det meste af året, og den massive byge af spørgsmål har mere eller mindre lagt den daglige drift i Fiskeristyrelsen ned. Fiskeristyrelsen ønsker ikke at kommentere på sagen, så længe undersøgelsen står på. Heller ikke Rigsrevisionen har ønsket at stille op til et interview.

Danmarks Fiskeriforening er indirekte impliceret i sagen og ærgrer sig over, at Rigsrevisionen igen kigger på fiskeriet.

"Rigsrevisionen har brugt en masse krudt på denne undersøgelse, og de trækker rigtigt store ressourcer på Fiskeristyrelsen. Vi er lidt betænkelige ved, at Rigsrevisionen bruger så mange ressourcer på det," siger Kenn Skau Fischer, underdirektør og kommunikationsansvarlig i Danmarks Fiskeriforening, til FødevareWatch.

Han uddyber:

"Vi har ingen problemer med, at Rigsrevisionen kigger på Fiskeristyrelsens administration af de tilskudsordninger, som ligger i Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF). Når vi i Danmarks Fiskeriforening har sendt ansøgninger ind til forskellige tilskudsordninger, så har vi kæmpet hårdt for at få vores ansøgninger på plads. Vi går ud fra, at vi har fået tilskud i overensstemmelse med de kriterier," siger han.

Orienteringsmøde på Christiansborg

Undersøgelsen blev torsdag taget op på Christiansborg. Her blev fiskeriordførerne orienteret af fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) om, at Rigsrevisionen har stillet spørgsmål til Fiskeristyrelsens administration af tilskudsmidler.

Ifølge kritikere har forholdet mellem embedsmænd i Fiskeristyrelsen og Danmarks Fiskeriforening længe været for tætte, og med Rigsrevisionens undersøgelse vil det nu vise sig, om der har været den nødvendige distance mellem de to parter.

Sagen kommer i forlængelse af polemikken om de få danske storfiskere, der sidder på en stor del af kvoterne. Den rullede for alvor, da selvsamme Rigsrevision i en beretning i august 2017 udtalte skarp kritik af Miljø- og Fødevareministeriets kontrol med kvoter og fiskefartøjer.

Tumult om fiskeriet

Både Fiskeriministeriet og Fiskeristyrelsen har levet en omtumlet tilværelse siden august 2017, hvor snebolden for alvor begyndte at rulle.

Her fratog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) daværende miljø- og fødevareminister Esben Lune Larsen (V) rollen som fiskeriminister. I stedet blev fiskeriområdet overført til Karen Ellemann, der siden har videregivet posten som minister for fiskeri, ligestilling og minister for nordisk samarbejde til Eva Kjer Hansen.

I samme ombæring blev Fiskeristyrelsen oprettet som en selvstændig styrelse under Udenrigsministeriet, mens kontrol- og fiskeridirektør i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Anders Munk Jensen, samt fiskerikontrolchef Mik Jensen blev fjernet fra posterne.

Med den nye undersøgelse er der lagt op til endnu et efterår i fiskeriet tegn. Sideløbende med denne sag undersøger Bagmandspolitiet flere unavngivne fiskere, som er blevet politianmeldt i den såkaldte kvotesag.

Bagmandspolitiet skal se på sag om storfiskere

DF-ordfører klapper i efter kvotekonge-samråd med Løkke

Rigsrevisionen retter skarp kritik af Miljø- og Fødevareministeriet

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier