FødevareWatch

Zoolog: Vildsvinehegn vil ikke have nogen effekt

Zoolog fra Dyrenes Beskyttelse sammenligner det at opføre et vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse med lapningen af et hul i en sejlbåd, mens vandet fosser ind over rælingen, og kursen fortsat er væk fra land.

Foto: Colourbox

I et debatindlæg i Jyllands-Posten kritiserer Zoolog Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse det lovforslag, som for øjeblikket behandles før den mulige opførelse af et 68 kilometer langt vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse. Hegnet skal opføres som et værn mod den afrikanske svinepest, der truer med at ryste eller ødelægge den europæiske og ikke mindst danske svineproduktion.

Zoologen mener hegnet rejser en lang række problemer, "som burde give anledning til bekymring."

Blandt andet mener han ikke, at hegnet vil afholde vildsvin fra at bruge veje, skinner, grøfter, fjorde osv. som indgange til Danmark, men også ramme andre dyrearter, der krydser frem og tilbage over grænselinjen. Michael Carlsen mener derudover at hegnet vil få dyr til at vandre til de steder, hvor der så er hul, og her vil blandt andet hjorte kunne skabe problemer ved trafikknudepunkter.

Michael Carlsen mener, at den store trussel binder sig til de mange svinetransporter, som hver dag krydser grænsen, ligesom han også påpeger, at mennesker kan videreføre smitten, selvom den ikke er farlig for mennesker.

"At ville stoppe afrikansk svinepest med et vildsvinehegn svarer til at lappe et hul i en sejlbåd, mens vandet fosser ind over rælingen, mens man fortsætter kursen væk fra land. Vi burde i stedet fokusere på, at den største risiko stammer fra de mange svinetransporter, som hver dag kører frem og tilbage mellem Danmark og Polen, hvor smitten rent faktisk findes. Vi løber risikoen for at bringe smitten tilbage til Danmark, hver eneste gang disse lastvogne krydser grænsen; og lastvognene bliver ikke stoppet af hegnet," skriver han.

Svinepest spreder sig til Ungarn

Esben Lunde presser på for EU-plan mod afrikansk svinepest

Grænsehegn skal holde afrikansk svinepest ude

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier