FødevareWatch

Massiv laksedød vækker stor norsk bekymring

Mere end 13,6 millioner laks og ørreder er i årets første tre måneder døde eller forsvundet i de opdrætsbure, som den norske lakse- og ørredindustri benytter sig af. Svindet er 30 pct. højere end sidste år, og det vækker bekymring.

Foto: Luis Hidalgo/AP/POLFOTO/arkiv

Begrebet om, at hvor der handles, der spildes, har fået en lidt for negativ klang i den norske optrætsindustri for laks og ørred.

Ifølge DN.no er svindet i den norske opdrætsindustri i årets første tre måneder vokset 30 pct. i forhold til 2017, og det vækker bekymring.

Ifølge nye tal fra Fiskeridirektoratet forsvandt 13,6 millioner opdrætslaks og -ørreder i årets første tre måneder.

Sidste år døde i alt 53 millioner laks før fiske var klar til at blive slagtet, og fiskeriminister Per Sandberg kalder udviklingen med højere svind og dødelig for "uheldig" for både de lidende fisk og for opdrætterne, der rammes økonomisk.

Tirsdag har ministeren inviteret forskellige dele af brancen til et møde, hvor dødeligheden er eneste punkt på dagsordenen.

"I slutningen af ​​80'erne kæmpede industrien med sygdomme. Den gang formåede forskning, forvaltning og industri at samarbejde om at udvikle gode vacciner. Samarbejdet var på det tidspunkt afgørende, og det er frugterne af det, vi høster i dag. Det viser, at det nytter," siger Per Sandberg og fortsætter:

"Dødeligheden ​de første måneder i havet er faldet. Det viser, at industriens fokus på at skabe en robust smolt begynder at bære frugt. Samtidig ser jeg med uro, at der er en markant øget risiko for dødelighed og reduceret velfærd i produktionerne."

Overblik: Et forår i fisk

Heftigt 2017 sætter markante spor i voksende Hirtshals-koncern

Norge eksporterede laks for over 16 mia i første kvartal

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier