FødevareWatch

Royal Greenlands "laksetorsk" er tæt på afgørende resultat

Torsk har gennem flere år været en tabsgivende forretning for fiskekoncernen, men et projekt klart inspireret af den norske lakseindustri ser ud til at vende udviklingen.

Foto: PR / Royal Greenland

Gennem de seneste tre år har Royal Greenland arbejdet med nutaaq-torsk eller ny torsk. Et projekt, der skal løfte torsken til en indtjenende post i koncernen fremfor at udgøre en tabsgivende del år efter år.

Inspireret af den boomende norske lakseindustri har koncernen udviklet et koncept, hvor torsk holdes i bur på åbent hav, inden de bliver sejlet ind til kysten, hvor de så bliver slagtet og forarbejdet.

"Måden, vi håndterer fisken på, er i høj grad inspireret af måden, man håndterer laks på. Den store forskel er, at laksen bliver opdrættet fra den er ganske lille og går i fangenskab hele livet, hvor vores torsk er vilde og går kun i fangenskab i en kort periode," siger Mikael Thinghuus, der er direktør for koncernen.

Det er vanskeligt at sige, hvor mange vi eventuelt bygger, da det faktisk er lykkes os at lave et setup, hvor de brøndbåde, der sejler ud til fiskerne for at hente fiskene, har en temmelig stor operationsradius.

Mikael Thinghuus, Royal Greenland.

Ligesom med laks anbringes nutaaq-torskene i store bure på åbent hav og hentes af skibe, der sejler dem til kystbyen Maniitsoq, hvor de ifølge direktøren afstresses i kar, før de slagtes.

"Det er de samme grundlæggende ting, der ligger bag nutaaq – altså en håndtering, der gør, at du ikke skader fisken, og at den ikke bliver stresset. Det giver målbart bedre kød. Både i tekstur og visuelt, men også i forhold til, at der kommer mindre dryp, når du har frosset den ned, og tøer den op igen," siger Mikael Thinghuus videre.

FødevareWatch har tidligere beskrevet, hvorfor koncernen trods umiddelbare forudsætninger for lakseproduktion, holder sig ude af den produktion.

Løfter minus til historisk plus

Mikael Thinghuus ser det som at slå to fluer med et smæk, hvis selskabet kan lykkes med at løfte værdien på de indenskærs torsk, så det ikke er en tabsgivende forretning.

Royal Greenland, der er ejet af det grønlandske selvstyre, er forpligtet til at indhale torsk uanset hvad. Det er en del af koncernens mission at være til almen gavn for det grønlandske samfund, og i flere bygder er indenskærs torsk den eneste fisk, som de lokale fiskere har adgang til.

"Indenskærs torsk har traditionelt været af dårlig kvalitet, og derfor har man opnået dårlige priser. Den virksomhed, der handlede de indenskærs torsk før Royal Greenland, gik konkurs. Vi overtog de anlæg, og vi har en finansiel styrke, der gør, at vi godt kan bære den slags tab," siger han og uddyber:

"I længden vil det dog klart være bedre, hvis vi kan løfte kvaliteten af den indenskærs grønlandske torsk, så vi kan opnå højere priser og gøre det til en god forretning både samfundsmæssigt og kommercielt."

Arbejder på at skabe industrielle mængder

En af udfordringerne ved det nuværende setup omkring de indenskærs torsk er, at mængderne i de små bygdeanlæg er så lave, at det er så godt som umuligt at tjene omkostningerne hjem. Ved at samle torskene i store bure ud for større byer med større fabrikker, kan volumenen dog øges til et industrielt acceptabelt niveau, der gør det langt mere lønsomt.

"Hvis vi virkelig skal gøre det til en kommerciel forretning, er vi nødt til at få det op i den industrielle skala, som nutaaq-torsk kan drives i i Maniitsoq. Det er derfor, at vi bliver ved med at investere tungt i det selvom, vi foreløbigt mangler at se nogle positive økonomiske resultater," forklarer Michael Thinghuus.

Han vil ikke fortælle, hvor meget koncernen taber på at forhandle torsk om året, men røber, at det er et "ikke lille tocifret millionbeløb."

I 2017 var Royal Greenland tæt på at få projektet omkring nutaaq-torsk i nul, hvilket ville have været en historisk bedrift.

Mikael Thinghuss, direktør i Royal Greenland. | Foto: Jyllands-Posten
Mikael Thinghuss, direktør i Royal Greenland. | Foto: Jyllands-Posten

"Sidste år havde vi en volumen i Maniitsoq på over 7000 tons. Det meget tæt på, at vi kan få det til at hænge sammen. Det var dog ikke alle 7000 tons, der var nutaaq, og derfor arbejder vi på at sørge for at alle torsk, der kommer ind på fabrikken, er kommet gennem nutaaq-konceptet," siger han.

Foreløbigt afsætter koncernen nutaaq-torsken i primært Storbritannien, USA og til Sydeuropa. Lykkes det at skabe sorte tal ud fra posten torsk hos koncernen, vil det være en stor bedrift, understreger direktøren.

"Det vil det. Og jeg kan roligt sige, at det ikke er takket være mig. Der har virkelig været nogle ihærdige folk i vores produktion, som løbende har håndteret mange store, nye udfordringer," forklarer han.

Men du regner med, at I nok skal lykkes med det?

"Ja. Det vil jeg godt bruge penge på."

Flere er måske snart på vej

Sker det, vil koncernen bygge tilsvarende anlæg langs med den nordvestlige del af kysten, hvor torskene i Grønland befinder sig. Der vil formentligt blive om to til tre nye anlæg.

"Det er vanskeligt at sige, hvor mange vi eventuelt bygger, da det faktisk er lykkes os at lave et setup, hvor de brøndbåde, der sejler ud til fiskerne for at hente fiskene, har en temmelig stor operationsradius. Lykkes vi med det, kan vi måske dække et område, der er temmelig langt fra Maniitsoq, men vi kommer uanset hvad til at have tilsvarende setup flere steder på kysten," fortæller han.

Det er ikke besluttet, hvornår de nye anlæg i så fald vil blive opsat, og anlægget i Maniitsoq har heller ikke bevist sig fuldkommen om end, at udsigterne til breakeven i år er gode.

Foto: /ritzau/Sofia Busk
Foto: /ritzau/Sofia Busk

"Vi skal lige have bevist over for os selv, at vi har det bedst tænkelige setup. Sidste år var vi ret tæt på i Maniitsoq at have tilstrækkelige volumener til, at det kunne hænge sammen. Så det kan allerede være ved udgangen af i år, at vi er i stand til at tage de beslutninger," forklarer han.

Hidtil har udviklingen af nutaaq-torsken i alt kostet et stort tocifret millionbeløb. Det er penge, der er gået til brøndbåde, bure og betydelige fabriksomkostninger i forbindelse med projektet.

Royal Greenland retter sigtekornet mod nyt marked og klassisk fisk

Royal Greenland hiver endnu et fremgangsår i land

Ny mavepuster til bornholmsk fiskekæmpe

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier