FødevareWatch

Svineproducenter kan bruge lockout som svinepest-øvelse

Fører det til konflikt i den offentlige sektor, får det stor effekt for slagtningerne på de danske slagterier. Landbrug & Fødevarer, Tican og Danish Crown opfordrer svineproducenter til at hjælpe hinanden.

Landbrug & Fødevarer, Tican og Danish Crown opfordrer i en meddelelse de danske landmænd til at hjælpe kollegaer i tilfælde af, at landet bliver ramt af en omfattende lockout.

Da Fødevarestyrelsens dyrlæger, tilsynsteknikere og kontrollanter bliver ramt vil situationen meget hurtigt få betydning for slagterier, der ikke kan slagte. Lockouten vil også lukke eksportkontrollen og dermed lander aben meget hurtigt ude hos svineproducenterne, som opfordres til at tilbyde overskydende plads via en såkaldt staldbørs.

"Der er masser af tomme stalde rundt omkring i landet, og det giver kun god mening at udnytte denne ekstra kapacitet, hvis det bliver nødvendigt. Dansk landbrug har en tradition for at stå sammen, når der er problemer, og lige nu er der risiko for konflikt," udtaler Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion, i et nyhedsbrev fra Danish Crown.

For udlejere på Staldbørsen er det muligt at tjene penge på de ellers tomme stalde og ikke mindst hjælpe kollegaer, som ikke har kapacitet til at huse egne dyr.

Grænsehegn skal holde afrikansk svinepest ude

I meddelelsen hedder det videre, at staldbørsen ikke er nogen langtidsholdbar løsning, og at det kan ses som en øvelse i forhold til sygdomsudbrud af f.eks. Afrikansk Svinepest i danske svinebesætninger.

"Udover at det kan være en hjælp her og nu i tilfælde af en eventuel konflikt, kan det her også være en øvelse i, hvordan vi kan mobilisere alle i dansk landbrug, hvis der skulle komme et udbrud af f.eks. Afrikansk Svinepest i Danmark, hvor der også vil opstå akut behov for at udnytte alle stalde. Det håber vi selvfølgelig ikke sker, men det vil altså ikke være spildt arbejde at oprette sin stald på Staldbørsen, selvom der måske ikke skulle udbryde konflikt," udtaler Christian Fink Hansen.

Bæredygtigt Landbrug giver formand to år mere

Slagterforbund frustreret over 140 fyringer

Interessekonflikt betyder tidlig afsked til svineproducenters direktør

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier