FødevareWatch

Redaktør: Fiskeri og Danmark vil fylde valgkamp i Grønland

Fordeling af fiskekvoter og forhold til Danmark vil dominere grønlandsk valgkamp, mener Poul Krarup.

Foto: Karsten Bidstrup

Til april skal vælgerne i Grønland sammensætte et nyt landsting, da der mandag blev udskrevet valg. 

Ifølge Poul Krarup, der er chefredaktør på avisen Sermitsiaq, vil særligt to emner fylde i den kommende valgkamp: Fisk og Danmark.

Når et nyt landsting samles, skal det blandt andet tage fat på en fiskerilov. Og i Grønland er det ikke nogen lille sag.

"Fiskeriet er det eneste eksporterhverv, Grønland har. Det vil svare til, at man lavede om på forholdene for Mærsk, Lego og Novo Nordisk på en gang. Det har virkelig stor betydning, at det sker rigtigt," siger Poul Krarup.

Uenighederne handler blandt andet om samlingen af kvoter på få hænder. Det ønsker en række partier at bryde op, forklarer redaktøren.

Modsat frygter andre, at mindre fiskere vil være mere økonomiske ustabile og derfor være et sats med en afgørende motor for hele Grønlands økonomi.

Også Grønlands forhold til Danmark kommer til at fylde, vurderer Poul Krarup.

"Der er tre positioner: En, der ønsker selvstændighed hurtigst muligt. En anden, der ønsker at bringe økonomien i orden, før der opnås selvstændighed. Og en tredje, der ønsker et fortsat samarbejde," siger han.

Regeringsparti splittet

Han mener, at det kan være svært at sætte partierne klart op over for hinanden. Blandt andre det regeringsledende parti, Siumut, er ifølge Poul Krarup splittet i spørgsmålet.

En joker til valget kan blive to nye partier, mener Poul Krarup. Det ene er stiftet af Vittus Qujaukitsoq, der er tidligere minister.

Han forsøgte sidste sommer at vælte landstyreformand Kim Kielsen som formand i Siumut. Det lykkedes ikke. I stedet har han stiftet Nunatta Qitornai, der ønsker selvstændighed hurtigst muligt.

Partiet mangler stadig underskrifter nok til at stille op. Lykkes det, kan partiet være med til at "mudre billedet" ifølge Poul Krarup, der tvivler på, at et parti kan opnå flertal alene.

Dermed bliver det ifølge redaktøren et spørgsmål om, hvilket af de to største partier, Siumut og Inuit Ataqatigiit, der kan samle en regering bag sig. 

Det vil i så fald bringe henholdsvis Kim Kielsen eller folketingsmedlemmet Sara Olsvig til magten.

Flere fiskeselskaber i Grønland vil importere arbejdskraft

Milliardstore fiskekoncerner lider under grønlandske rederiproblemer

Ny havn i Nuuk giver muligheder for Royal Greenland

Mere fra FødevareWatch

Ketchupeffekt redder resultatet hos kæmpen Euro Cater

Den nordjyske Euro Cater-koncern, der omsætter for over 8 mia. kr., har igen haft et svært og coronapåvirket regnskabsår. Samlet blev det dog til et positivt resultat i et år, hvor store nedgange blev afløst af store opture, siger økonomidirektør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier