FødevareWatch

Jagten på tyske vildsvin intensiveres

For første gang i 30 år er der problemer med vildsvin i private haver og kommunale parker i Itzehoe kun godt 100 kilometer syd for den dansk-tyske grænse.

Foto: Colourbox

Jagten på vildsvin i Nordtyskland er for alvor blevet intensiveret. Det sker, fordi antallet af vildsvin i de senere år er eksploderet, og fordi man er bange for, at de vilde dyr skal smitte tyske svinebesætninger med den frygtede afrikanske svinepest, skriver Flensborg Avis.

Så sent som i oktober havde flere vildsvin forvildet sig ind i byen Heide, der ligger omkring 75 kilometer syd for den dansk-tyske grænse. Her skabte de panik ved at løbe rundt i både butikker og bankfilialer, hvorved flere forbipasserende blev kvæstet.

Men det har vist sig at stå endnu værre til. Ifølge den regionale nordtyske TV-station, NDR (Norddeutsche Rundfunk) er vildsvin også et stort problem i Itzehoe, der ligger godt 100 kilometer syd for den dansk-tyske grænse. Her går vildsvin systematisk på jagt efter regnorme og rødder i private haver og graver derved bogstaveligt talt græsplæner og bede op, så det hele ligner en pløjemark.

Ifølge beboerne er det første gang, vildsvinene har vovet sig så langt ind i byerne i Slesvig-Holsten, og den eneste måde at bremse vildsvinene på er at sætte kraftige hegn rundt om haverne. Og resultatet er ifølge NDR helt forudsigeligt: Så vælger vildsvinene andre parcelhuskvarterer.

I løbet af de seneste ti år er antallet af nedskudte vildsvin i Nordtyskland steget til det dobbelte og udgjorde i 2017 ikke færre end 130.000 vildsvin. Derfor er tyske jægere blevet bedt om at reducere bestanden yderligere, og myndighederne overvejer sågar at tillade natlig jagt med brug af natkikkerter og fælder. Vildsvin har i de senere år haft særlig gode betingelser, fordi større og større landbrugsarealer er beplantet med meterhøje majs, der udgør et ideelt gemmested og forrådskammer for de sultne dyr.

Den frygtede afrikanske svinepest er indtil videre udbredt i de baltiske lande og dele af Polen, men for nylig blev sygdommen påvist i Tjekkiet, og myndighederne er ikke i tvivl om, at det er menneskers madefterladenskaber i naturen, der har bragt smitten videre. Både i Danmark og Tyskland frygter svineproducenter og veterinærmyndigheder, at et udbrud af svinepest kan sætte en stopper for milliard-eksporten af svinekød, skriver Flensborg Avis.

Ifølge NDR står det endnu værre til i den østlige del af Nordtyskland tæt ved den polske grænse. På øen Usedom viser videobilleder, at vildsvinene trasker rundt blandt badegæster ved højlys dag, og i en nationalpark er der alvorlige bekymringer for, at vildsvinene skal ødelægge diger i deres jagt på regnorme og insekter. Store dele af digerne er pløjet op af de stærke vildsvinesnuder, og myndighederne er for tiden i gang med at teste blandt andet elektriske hegn for at holde dyrere væk. Hvis digerne ikke kan holde, vil store områder blive oversvømmet med uoverskuelige skader til følge, skriver Flensborg Avis.

Denne artikel er en tophistorie fra Flensborg Avis distribueret af Ritzau.

Esben Lunde indleder europæisk kamp mod svinepest

Svinepesten kryber tættere på Danmark: Planer om hegn ved grænsen

Regeringen blæser til kamp mod svinepest

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier