Avis: Ny fiskeriaftale vil ramme kvotekongen Kjeldsen
Berlingske Business har været i kontakt med Anders Svensson, der er skribent på det svenske fiskerimedie Njord og følger dansk fiskeri tæt. Han fortæller til avisen, at den danske kvotekonge Henning Kjeldsen vil blive ramt særliig hårdt af de reglerne i den nye fiskeriaftale, som har til formål at komme problemerne med kvotekoncentrationer blandt de danske fiskere til livs.
Årsagen til, den omdiskuterede Skagen-fisker skal af med en stor portion af sine kvoter, er, at de nye regler fastslår, han ikke længere må eje de såkaldte FKA-kvoter på konsumfisk samtidig med at han er i besiddelse af store kvoter på industrifisk, skriver Berlingske Business.
"Kjeldsen ejer mellem 1,25 og 2,5 pct. af bl.a. torsk, kuller og mørksej, som er millioner af kroner værd. Dem skal han nu sælge," siger Anders Svensson til avisen.
Det er ikke den eneste måde, han rammes på. De kvoter, som Henning Kjeldsen, indirekte ejer igennem andre selskaber, f.eks. hans kones, skal fremover modregnes hans samlede portefølje af kvoter. Herudover afskaffes de såkaldte kvotejoller, og det vil også sætte sit præg på Henning Kjeldsens forretning.
Bliver stækket, men består
Niels Vestergaard, professor på Syddansk Universitet i ressource- og fiskeriøkonomi, har tidligere vurderet over for Ritzau, at den nye aftale betød, at nogle kvotekonger ville komme til at aflevere deres kvoter tilbage, mens fiskere, som ikke overholdt reglerne, risikerede at blive straffet.
Hans vurdering lød dog også på, at trods nye regler ville der fortsat være kvotekonger i de danske farvande.
"De kvotekonger, vi har i dag, er stadig konger, men deres rige kan ikke vokse. Med de nye regler kan deres virksomhed ikke blive større, for der bliver sat en stopper for yderligere koncentration," udtalte Niels Vestergaard til Ritzau.
Fiskeriprofessor: Kvotekonger stækkes men består
Greenpeace: Nye kvoteregler er kæmpe sejr for 'kuldsejlet dansk fiskeri'
Avis: Kvotekonger har tætte forbindelser til uafhængige revisorer
Kvotekonges hustru har købt fiskekvoter for 123 millioner
Regeringen vil delvist have kvoter tilbage fra storfisker