FødevareWatch

Avis: Ny fiskeriaftale vil ramme kvotekongen Kjeldsen

Svensk fiskerikender mener, at Henning Kjeldsen bliver ramt hårdest af de nye stramninger på fiskeriområdet. Skagen-fiskeren kommer til at frasælge fiskekvoter for millioner af kroner, lyder vurderingen.

Foto: /ritzau/Per Folkver

Berlingske Business har været i kontakt med Anders Svensson, der er skribent på det svenske fiskerimedie Njord og følger dansk fiskeri tæt. Han fortæller til avisen, at den danske kvotekonge Henning Kjeldsen vil blive ramt særliig hårdt af de reglerne i den nye fiskeriaftale, som har til formål at komme problemerne med kvotekoncentrationer blandt de danske fiskere til livs.

Årsagen til, den omdiskuterede Skagen-fisker skal af med en stor portion af sine kvoter, er, at de nye regler fastslår, han ikke længere må eje de såkaldte FKA-kvoter på konsumfisk samtidig med at han er i besiddelse af store kvoter på industrifisk, skriver Berlingske Business.

"Kjeldsen ejer mellem 1,25 og 2,5 pct. af bl.a. torsk, kuller og mørksej, som er millioner af kroner værd. Dem skal han nu sælge," siger Anders Svensson til avisen.

Det er ikke den eneste måde, han rammes på. De kvoter, som Henning Kjeldsen, indirekte ejer igennem andre selskaber, f.eks. hans kones, skal fremover modregnes hans samlede portefølje af kvoter. Herudover afskaffes de såkaldte kvotejoller, og det vil også sætte sit præg på Henning Kjeldsens forretning.

Bliver stækket, men består

Niels Vestergaard, professor på Syddansk Universitet i ressource- og fiskeriøkonomi, har tidligere vurderet over for Ritzau, at den nye aftale betød, at nogle kvotekonger ville komme til at aflevere deres kvoter tilbage, mens fiskere, som ikke overholdt reglerne, risikerede at blive straffet.

Hans vurdering lød dog også på, at trods nye regler ville der fortsat være kvotekonger i de danske farvande.

"De kvotekonger, vi har i dag, er stadig konger, men deres rige kan ikke vokse. Med de nye regler kan deres virksomhed ikke blive større, for der bliver sat en stopper for yderligere koncentration," udtalte Niels Vestergaard til Ritzau.

Fiskeriprofessor: Kvotekonger stækkes men består

Greenpeace: Nye kvoteregler er kæmpe sejr for 'kuldsejlet dansk fiskeri'

Avis: Kvotekonger har tætte forbindelser til uafhængige revisorer

Kvotekonges hustru har købt fiskekvoter for 123 millioner

Regeringen vil delvist have kvoter tilbage fra storfisker

Fiskere afviser at være stråmænd for kvotekonge

De største danske kvoteejere lander enorme gevinster

Mere fra FødevareWatch

Højere omkostninger rammer Danish Crown på indtjeningen i halvåret

Halvårsregnskabet for kødkoncernen viser fremgang på toplinjen, mens indtjeningen falder som følge af dyrere energi, transport og emballage. Salgsfokus er rettet på omstilling væk fra Kina og mere afsætning i Europa og markeder som USA og Japan. Fokus på flere plantebaserede produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier