FødevareWatch

DF-ordfører: Esben Lunde Larsen må forklare om vandmiljøet forværres

Nye tal viser, at vandmiljøet er forværret for tredje år i træk. Mængden af alger er øget med 30 pct.

Foto: /ritzau/Jens Dresling

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) må forklare, om vandmiljøet herhjemme forværres.

Det viser tal om klorofylkoncentrationen i danske fjorde og havområder, som endnu ikke er blevet offentliggjort.

Det skriver Altinget, der er i besiddelse af tallene. Mængden af alger - målt på koncentrationen af klorofyl - tog i 2016 et markant skift i den forkerte retning, skriver mediet.

"Umiddelbart så virker det en lille smule underligt. Vi havde selvfølgelig en forventning om, at det ville gå den anden vej. Vi bliver nødt til at spørge ministeren, hvordan tingene hænger sammen," siger Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen.

Ifølge tallene er vandmiljøet forværret for tredje år i træk. Samlet er mængden af alger øget med 30 procent siden 2013. Det betyder, at der kan komme mere iltsvind i fjorde og kystnære områder.

Lektor i biologi Jens Borum fra Københavns Universitet mener, at tallene udfordrer landbrugspakken. Politikerne ventede mindre kvælstof og klorofyl, før Folketinget vedtog landbrugspakken, siger han til Altinget.

"Og med de her tal må man konstatere, at det kan vi ikke se. Det går den stik modsatte vej," siger han.

Jens Borum mener, at et dårligere vandmiljø kan blive meget alvorlig for Danmark. Det kan være et brud på EU's vandramme-direktiv, som stiller krav om, at vandmiljøet ikke må forringes.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen afviser over for Altinget, at Miljøstyrelsen har fået tal for klorofyl fra 2016. Aarhus Universitet, som har beregnet tallene, vil ikke kommentere sagen.

Pia Adelsteen påpeger, at landbrugspakken målretter indgreb mod kvælstof, hvor problemerne er størst.

"Det, vi gør med landbrugspakken, er at lave en målrettet regulering. Det skal være mere målrettet mod det kvælstof, man må bruge. Hvor det gør størst skade, får man ikke lov at bruge så meget," siger Pia Adelsteen.

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, kalder det "dybt bekymrende", at alger vokser frem i dansk farvand. Det skaber iltsvind, mener han.

"Man kan sagtens forestille sig, at regeringens politik samtidig med at landbruget udleder mere kvælstof har en sammenhæng med algeopblomstring," siger Christian Rabjerg Madsen.

Et område på størrelse med Fyn skal braklægges

Omdiskuteret økoforordning tæt på at blive virkelighed - og så alligevel...

Medie: Gartnerier forurener omkringliggende vandmiljø

Mere fra FødevareWatch

Social Foodies er gået i rekonstruktion

Iskæden med syv butikker er gået i rekonstruktion efter en stribe år med milliontab og negativ egenkapital. For nylig rejste kædens revisor betydelig tvivl om den fortsatte drift i regnskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier