FødevareWatch

Novozymes-direktør: Udviklingsmarkederne trækker væksten frem

Efter en længere periode med svage eller middelmådige regnskaber fra Novozymes har enzymkoncernen endelig leveret et stærkt regnskab, der kan indikere, at selskabet er ved at være tilbage på vækstsporet, vurderer analytikere.

Peder Holk Nielsen - President & CEO of Novozymes. Foto: Novozymes

Det er især lande i Mellemøsten, Afrika og Asien med Kina i spidsen, der er med til at trække væksten op hos enzymgiganten Novozymes. Hvor den største division, der sælger vaskemidler, mere eller mindre står i stampe med en omsætning på 1177 mio. kr. mod forventede 1185 mio. kr. ifølge Ritzau Estimates, så overrasker divisionen med salg af enzymer til føde- og drikkevarer positivt.

Her lå omsætningen på 1022 mio. kr. i månederne juli, august og september mod ventede 994 mio. kr.

Peder Holk Nielsen, der er administrerende direktør i Novozymes, peger da også på netop den division som én, der overraskede positivt i kvartalet.

"Der er god fremdrift i den division, vi kalder Food and Beverage. Og her er det i høj grad enzymer til bagerier, der går bedre, end vi regnede med."

"Vi har et patent, der udløber til næste år. Og for at imødegå det, har vi sat priserne ned i løbet af i år. Der er så bare sket det, at volumerne er blevet højere," siger topchefen til Ritzau Finans.

Den organiske salgsvækst endte på 11 pct. i divisionen mod en samlet fremgang i kvartalet på 8 pct. for hele forretningen i Novozymes. Ifølge Ritzau Estimates ventede analytikerne en organisk salgsvækst i divisionen på 8,5 pct. og i hele Novozymes på 6,4 pct.

Fremgang i udviklingsmarkederne

Og som på andre områder er det udviklingsmarkederne, der trækker frem, påpeger Peder Holk Nielsen.

"Her er det også udviklingsmarkederne som Mellemøsten, Afrika og Asien, der viser en stærk vækst," siger direktøren.

Ud over et godt salg til bageriindustrien, så peger topchefen også på salget af enzymer til stivelsesindustrien.

"Det er enzymer til sirup, der er med til at drive væksten. Og det er blandt andet til sodavand, man bruger det. Samtidig har vi også en masse ny innovation, vi har fået ud på markedet," siger Peder Holk Nielsen.

I Bioenergi, der laver enzymer til produktion af bioethanol, spurtede den organiske vækst i salget frem med 16 pct. i kvartalet mod en nedgang på 8 pct. i perioden sidste år.

Også her blev analytikerne hægtet af, de blot havde ventet en vækst på 4 pct.

Ser man på den samlede omsætning i Novozymes, så steg den til 3580 mio. kr., hvor analytikerne ifølge Ritzau Estimates havde ventet en omsætning i kvartalet på 3525 mio. kr.

Analytikerne er glade

Efter en længere periode med svage eller middelmådige regnskaber fra Novozymes har enzymkoncernen endelig leveret et stærkt regnskab, der kan indikere, at selskabet er ved at være tilbage på vækstsporet.

Det vurderer flere aktieanalytikere oven på regnskabet for tredje kvartal, hvor selskabet fik en organisk vækst på 8 pct., mens der blot var ventet en fremgang på 6,4 pct.

"For første gang i lang tid er det et Novozymes-regnskab, hvor der er positive overraskelser over hele linjen, da både væksten og indtjeningen er bedre end ventet. Det er meget svært at finde håret i suppen, og det har markedet sukket efter oven på flere regnskaber med svage resultater," siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

Ud over væksten var indtjeningen også stærkere end ventet, da driftsoverskuddet, EBIT, lød på 1059 mio. kr. mod forventningen om et plus på 1016 mio. kr.

Aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand kalder regnskabet "rigtig stærkt", og han venter, at investorerne vil sende aktien i vejret oven på regnskabet.

"Der er ingen tvivl om, at investorerne kommer til at købe ind på det her regnskab, som indikerer en vending efter en længere periode med store udfordringer," siger Michael Friis Jørgensen.

I forbindelse med regnskabet justerer Novozymes forventningerne til 2017 i opadgående retning, så det nu venter en organisk vækst på 3-5 pct. og en indtjeningsvækst i EBIT på 2-4 pct. Tidligere ventede selskabet en organisk vækst på 2-5 pct. og en fremgang i EBIT på 1-4 pct.

Novozymes-chef: Det kinesiske marked rummer store muligheder

Novozymes taber patentsag og skal betale knap 50 millioner

Novozymes nedjusterer igen

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier