FødevareWatch

EU forbyder kendt emballagestof

EU indfører totalforbud mod det hormonforstyrrende stof bisphenol A fra emballager til babymad, og samtidig skrues der på grænseværdien i andre produkter.

Foto: Colourbox

Ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er det efter dansk forbillede, at EU fra næste sommer indfører et totalforbud mod brugen af det hormonforstyrrende stof bishpenol A i emballager og genstande, som har med babymad at gøre.

"Det er en stor sejr, at EU har lyttet til Danmark og nu indfører stort set det samme forbud, som vi har herhjemme mod det hormonforstyrrende stof i emballager til børn mellem 0 og 3 år," udtaler Esben Lunde Larsen i en meddelelse, hvor han også tilføjer, at han nu få Fødevarestyrelsen til at undersøge, om der er behov for de eksisterende danske særregler.

Ved siden af indsatsen mod bisphenol A i babymadsprodukter, har EU også sænket grænseværdien for bisphenol A i plast, og indsatsen bliver udvidet til også at omfatte afsmitning fra konservesdåser.

"Sagen viser, at det betaler sig at presse på i EU. De nye fælles EU-regler kommer til at gavne alle forbrugere i EU, også de danske forbrugere. Men når det er sagt, så vil jeg fortsat arbejde for yderligere at reducere forbrugernes udsættelse for stoffet mest muligt," udtaler ministeren videre i meddelelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Bisphenol A anvendes i emballageindustrien primært til at sikre blandt andet svejsningerne i dåser mod at slå læk, men derudover findes stoffet også i eksempelvis marmeladeglas med metallåg.

Dansk enegang efter 2015-rapport

Tilbage i starten af 2015 vakte det en del opsigt, da en rapport fra organisationen EFSA frikendte det omdiskuterede stof for at være sundhedsforstyrrende.

Efterfølgende valgte Danmark med daværende fødevareminister Dan Jørgensen i front at gå dansk enegang på området og man fastsatte grænseværdier, der var lavere end EU's grænseværdier.

Coop sparker det beskidte dusin på porten

Omdiskuteret emballagestof får længeventet EU-prædikat

EU-kaos forsinker forbud mod hormonforstyrrende stoffer

Bisphenoler fundet i danske dåser - producenter afviser test

Mere fra FødevareWatch

I Ovodan har man gjort æg til en global milliardforretning

Det fynske æggepulverselskab Ovodan Egg Group er markedsledende i flere lande og buldrer i disse år frem i Kina. I år har selskabet, der er ejet af Stadil-konglomeratet Thornico, en børsnotering i kalenderen, som skal fremme væksten yderligere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier