FødevareWatch

Skandaleramte brasilianere mistede 80 pct af sin bundlinje i andet kvartal

Det har sat særdeles store fodspor i JBS-koncernens tal, at man har været omdrejningspunkt i den meget store kødskandale i Brasilien. I forhold til sidste år manglede der i andet kvartal 80 pct. på bunden.

Foto: /ritzau/AP/Eraldo Peres

Kødkoncernen JBS, som har været igennem et veritabelt stormvejr, efter at det i hjemlandet Brasilien blev afsløret, at man gennem flere år har bestukket højtstående politikere og embedsmænd, har leveret en sørgelig talrække for udviklingen i årets andet kvartal.

Yderst påvirket af sagen, har koncernen, som globalt har 235.000 ansatte, i kvartalet set en tilbagegang i indtjeningen på i alt 79,8 pct. i forhold til samme kvartal i 2016. I stedet for 1,5 mia. brasilianske real (3,01 mia. kr.), landede der i årets andet kvartal kun 310 mio. brasilianske real (624,1 mio. kr.) på den nederste linje.

Ifølge en regnskabsgennemgang skyldes tilbagegangen primært stigende omkostninger på den finansielle front. Blandt andet har JBS brugt mange penge på at få ryddet op i meget store butik, og i maj accepterede man en aftale med anklagemyndighederne i Brasilien om at betale en bøde på 10,3 mia. real (20,7 mia. kr.)

Derudover har Batista-brødrene, som er storaktionærer i selskabet, der tidligere i år købte Plumrose-brandet af Danish Crown, solgt en række af deres virksomheder fra og på den måde refinansieret sin gæld. I starten af august blev JBS' salg af en række kødaktiviteter i Argentina til koncernen Minerva SA endelig godkendt. Salgsprisen er blevet opgjort til 300 mio. dollar og omfatter også salg af anlæg i Uruguay og Paraguay. Den aftale får et positivt aftryk på det kommende kvartalsregnskab.

Danish Crown afslutter Plumrose-salg

I årets andet kvartal er det trods udfordringerne på de indre linjer lykkedes at holde tilbagegangen i omsætningen på kun 4,6 pct. i forhold til samme 2016-kvartal. Samlet var omsætningen på 41,7 mia. brasilianske real, og Ebitda-resultatet blev hævet fra 2,89 mia. real (5,82 mia. kr.) til 3,76 mia. real (7,57 mia. kr.)

I regnskabet fremhæves det, at man trods udfordringer på flere fronter er lykkedes med at vende oksekødstilbagegang i det hjemlige marked, og at både USA, Canada og Australien leverer positive resultater. Også den amerikanske kyllingeproducent Pilgrim og det amerikanske svinekødssalg har i kvartalet klaret sig godt, og i Europa fremhæves den irske fjerkræproducent Moy Park som et lyspunkt. Tidligere på måneden kunne Reuters berette, at JBS i jagten på kapital har sat netop Moy Park til salg.

Den samlede gæld var ved kvartalets afslutning på 50,4 mia. brasilianske real (101,5 mia. kr.), hvilket var 2,5 mia. brasilianske real (5 mia. kr.) mere end kvartalet før. Ifølge regnskabet skyldes den forøgede gældspost primært købet af Plumrose - det var en handel, som samlet indbragte Danish Crown 1,6 mia. danske kr.

Efter 25 år i kulden - Trump lander historisk kødaftale med Argentina

Brasiliansk kyllingesalg i bedring efter kødskandale

JBS forstærker sig efter kødskandale

Brasilianske JBS sælger irsk datterselskab

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier