FødevareWatch

Nye regler får økologisk honningproduktion til at boome

De nye regler for produktion af økologisk honning, som trådte i kraft 1. marts, har fået mange biavlere til at hoppe ombord på den søde økologiske bølge. Faktisk er antallet af økologiske bistader firdoblet.

Foto: Colourbox

Det mødte en del kritik fra Danmarks Biavlerforening, da miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i slutningen af 2016 fremlagde planerne om at lempe på reglerne for økologisk honningproduktion.

Ifølge foreningens formand var lempelsen, som fra 1. marts blandt andet har gjort det muligt at kalde honning for økologisk, selvom bierne i den enkelte stade kan have været forbi en konventionelt dyrket kornmark, et alt for lille skridt i den rigtige retning.

"En betydelig produktion af dansk økologisk honning skal muliggøres ved, at den danske fortolkning afstemmes med udenlandske retningslinjer. Med ministerens forslag vil dansk økologisk honning fortsat primært være produceret på nogle få naturarealer, og således ikke på økologiske landbrug, der kunne nyde godt af biernes bestøvning," sagde Knud Graaskov, formand i Danmarks Biavlerforening, til FødevareWatch i marts.

Fra ministerens side var forventningen fra start, at man med tiltaget kan mangedoble antallet af økologiske biavlere, så der i år 2020 vil være 300 mod daværende fem økologiske avlere.

Danskerne er blevet bidt af biavl

Fire måneder efter de nye reglers ikrafttræden er der kommet god fart under etableringen af nye økologiske honningproduktioner, skriver Landbrugsavisen.dk.

Tilbage i 2016 var der ifølge avisen godkendt 59 bistader, og efter årets ansøgningsrunde har 14 biavlere fået godkendt placeringerne af bigårde med i alt 272 bistader, og dermed er antallet af økologiske bistader mere end firdoblet.

31 biavlere havde i forbindelse med forårets ansøgningsrunde søgt om godkendelse af i alt 96 bigårde med omkring 482 økologiske bistader, men 17 fik afslag med udgangspunkt i deres placering i forhold til natur og konventionelt dyrkede afgrøder.

Skandinaviens største honningproducent køber Aulumgård

Nye regler skal give økologisk bi-boom

Biavlerforening: Regler bør lempes yderligere

Biavlerforening skuffet over ministers nye regler om øko-honning

Biavlerbølgen er over os - flere kvinder hopper med

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier