FødevareWatch

"Kødafgifter er nødvendige for klimaets skyld"

Afgifter på kød er nødvendige for at nedbringe udledningen af drivhusgasser, mener universitetslektor i bioetik og tidligere formand for arbejdsgruppe i Etisk Råd.

Foto: Jan Dagø/Polfoto

I et debatindlæg i Kristeligt Dagblad argumenterer tidligere formand for Etisk Råds arbejdsgruppe og universitetslektor i bioetik, Mickey Gjerris, for, hvorfor en afgift på kød er nødvendig for at nedbringe udledningen af drivhusgasser frem mod 2050.

"Danmark skal inden 2050 sænke sine udledninger med 80-90 procent, hvis vi skal overholde de løfter, som vi har afgivet internationalt. Hvordan man vil komme i mål med det, uden at det kræver adfærdsændringer - også på kostområdet - er mere end svært at se, når alene oksekødet udgør cirka 1,5 tons af de samlet set 17 tons CO2-ækvivalenter, som gennemsnitsdanskeren udleder om året," skriver han.

Mickey Gjerris tager herefter fat på Alternativets forslag om at lægge en afgift på 17 kr. pr. kr. oksekød, som er blevet afvist af en bred kam af Folketingets partier.

"Det er stærkt bekymrende at se, hvordan netop den økonomiske vækst, der er drivkraften bag klimaforandringerne, bliver anvendt til at argumentere mod at gøre noget. Det er, som om vi lever med hovedet i sandet og nægter at erkende, at når man bor på en kugle med begrænsede ressourcer og sårbare økosystemer, er der grænser for, hvad man kan foretage sig, hvis man ikke vil undergrave sit eget livsgrundlag. Økonomisk vækst uden at medtænke natur og klima er som at save den gren over, som man selv sidder på," skriver han videre.

Flertal i Etisk Råd siger ja til GMO

Detailkæderne giver Etisk Råds GMO-udmelding blandet modtagelse

Carlsbergs patent på byg åbner for europæisk debat om ejerskab af naturen

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier