FødevareWatch

Danish Crown runder 30 mia i første halvår

Stabile priser på oksekød, stigende priser på svinekød og flere mindre opkøb har sammen skubbet Danish Crowns omsætning over 30 mia. kr. i første halvår. Resultatet betegnes som "acceptabelt".

Foto: Danish Crown

For første gang i andelskoncernens historie har Danish Crown præsenteret en omsætning i første halvår på over 30 mia. kr.

Af en meddelelse fra koncernen begrundes fremgangen med, at priserne på oksekød har været stabile, og at priserne på svinekød har været stigerne, samt at man har foretaget flere mindre opkøb.

Sammenlignet med første halvår 2015/16 steg omsætningen med 1,3 mia. kr. til 30,7 mia. kr.

Manglende resultater fra forædlingssats

På bundlinjen var resultatet for perioden et overskud på 812 mio. kr., hvilket var syv mio. bedre end året før, og det "betragtes som acceptabelt," som koncernen skriver.

"Resultatet er slet ikke dårligt. Jeg glæder mig over den markant forbedrede betaling til vores ejere, men samtidig må jeg også erkende, at indtjeningen i vores forædlingsselskaber ikke har levet op til forventningerne. Det skyldes i høj grad, at det tager tid at komme igennem med prisstigninger over for kunderne i detailhandlen, når prisen på råvaren stiger så hurtigt, som det har været tilfældet," udtaler koncernchef Jais Valeur i meddelelsen.

I første halvdel af regnskabsåret har Danish Crown ifølge meddelelsen løftet afregningen med 600 mio. kr. Det svarer til næsten 15 pct. mere end året før.

Foto: Danish Crown
Foto: Danish Crown

"Det er en stor tilfredsstillelse, at vi igen kan betale vores ejere det, jeg vil kalde en rimelig pris for deres råvarer. Vi har haft en stærk efterspørgsel på dansk grisekød fra de asiatiske markeder. Samtidig er produktionen af grise faldet i Nordeuropa, og det har skabt grundlag for særdeles pæne stigninger på fersk grisekød," siger Jais Valeur.

Netop salget af fersk kød trak i halvåret år, mens altså forædlingsselskabernes indtjening har været mærket af de stærkt stigende råvarepriser. Resultatet af primær drift blev i perioden 1,026 mia. kr. mod 1,104 mia. kr. sidste år.

Danish Crown Beef har i halvåret øget sin markedsandel på slagtninger i Danmark til 67 pct. Det er sket på baggrund af en stabil drift og øget fokus på innovation af kalve- og oksekødssortimentet, hedder det i meddelelsen.

Eksportsvin er den store udfordring

Som det har været tilfældet i de forrige regnskaber, er der stadig udfordringer i det britiske Tulip Ltd, men af meddelelsen fremgår det, at det er den manglende tilførsel af slagtegrise i Danmark, der udfordrer mest. I de første seks måneder er tilbagegangen opgjort til 4,8 pct. 

"Der er fortsat behov for at styrke den danske konkurrenceevne, hvis vi skal holde smågrisene i Danmark. Landmændene i Tyskland og Polen har forsat nogle økonomiske fordele, som vi i Danmark skal kompensere for, ellers vil det koste arbejdspladser på slagterierne. I Danish Crown har vi vundet tid med den vækstpakke, vi præsenterede i starten af maj, men den løser ikke de grundlæggende udfordringer," udtaler Erik Bredholt, bestyrelsesformand i Danish Crown. 

I det forgangne halve år har Danish Crown lanceret en ny 2021-strategi og afhændet den amerikanske Plumrose-forretning til brasilianske JBS. Indtægten fra den handel lander først i årsregnskabet, som afleveres i det sene efterår.

"Vi har solgt vores amerikanske selskab med en fortjeneste på over en halv mia. kr., som dog først vil fremgå af årsregnskabet, og vi har købt tre mindre virksomheder i perioden. Vi har med andre ord sat hjørnestenene til fremtidens Danish Crown, men der ligger et stort stykke arbejde foran os for at levere på det ambitiøse løfte, vi har givet vores ejere," udtaler Jais Valeur, der sammen med koncernen har en strategimålsætning om at øge afregningen til selskabets ejere med 60 øre i forhold til et indeks for prisen på svinekød i de fire øvrige store eksportlande af svinekød.

Danish Crown må køre danske grise til tysk slagtning

Danish Crown suger nye leverandører til sig

Danish Crown afslutter Plumrose-salg

Danish Crown mangler grise: Må afvise gigantordrer fra verdens største kunder

Danish Crown vil booste svineproduktionen med offensiv vækstpakke

Mere fra FødevareWatch

Milliardkoncern løfter indtjeningen på kager og slik

Kage- og konfekturekoncernen Givesco er lykkedes med at forbedre indtjeningen i løbet 2021, men ikke helt nok ifølge ledelsen. Koncernen har med sit store detailfokus også løftet omsætningen til lige knapt 3 mia. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier