Fødevareproduktion: Kryb og kravl er bedre for miljøet

Insekter som fødevarer er en rigtig god ide, hvis vi vil passe bedre på miljøet og klimaet, viser en ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Resultaterne peger også i retning af, at produktion af insekter til fødevarer kan blive endnu mere bæredygtig i fremtiden.
Det er det første studie, som bliver offentliggjort, hvor man har målt miljøpåvirkningerne og identificeret indsatsområder ved kommerciel insektproduktion.
Det skriver universitet i en pressemeddelelse.
"Verden har behov for, at vi producerer fødevarer på mere miljø og klimavenlig vis. Derfor er det vigtigt at identificere de områder, der har særlig høj påvirkning på klimaet. I den forbindelse vejer fødevareproduktionen og især kød tungt. Derfor er insekter blevet fremhævet et alternativ," lyder det i meddelelsen.
Forskerne har sammenlignet produktion af fårekyllinger i Thailand med produktion af slagtekyllinger. 15 forskellige miljøpåvirkninger blev undersøgt, herunder globalt opvarmningspotentiale, overforbrug af jordens ressourcer og næringsstofberigelse. Resultatet viste, at produktionen af fårekyllinger var mindre miljøbelastende end produktion af slagtekyllinger. Den vigtigste årsag hertil var, at foderudnyttelsen er mere effektiv for insekterne.
Få adgang til alle FødevareWatch-nyheder – HER!
"Det gode ved insekter er, at de på mange måder kan sammenlignes med kød og fisk, hvad angår næringsværdien. Og det faktum, at vi nu har vist, at de kan produceres mere miljøvenligt end selv kylling - som er langt mindre miljøbelastende end oksekød - betyder, at de udgør et stort potentiale for at reducere klimapåvirkningen af fødevareproduktionen," udtaler førsteforfatter, ph.d.-studerende Afton Halloran, fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
"Resultaterne er ekstremt vigtige, for der er mange forskellige interessenter indenfor fødevareproduktion, der er opmærksomme på opdræt af insekter pt. De ser insekterne som et middel til at reducere klimabelastningen fra husdyrproduktion. Men der har manglet konkrete data på hvor meget insektproduktion på kommercielle vilkår kan reducere klimabelastningen," lyder det videre fra forskeren, som vurderer, at der er brug for mere forskning på området.
Årsagen til, at forskerne valgte Thailand, er, at man igennem knap 20 år har haft en industriel produktion af fårekyllinger. I dag er der omkring 20.000 fårekyllingefarme spredt ud i den nordlige del af landet.
Rundt omkring i verden spiser forskellige befolkninger mere end 2.000 forskellige insektarter. Kun ni arter opdrættes i industriel skala til enten fødevarer eller foder, mens de resterende hentes i naturen.
Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet Greeninsect, som er støttet af Danida hos Udenrigsministeriet.
Fremtidens mad: melorme og insekter
Millionprojekt skal erstatte bøf med græshopper og orme
Insektjuice får halv million i offentlig støtte
Jysk innovationscenter får del i insektmillioner