En del af Watch Medier

FødevareWatchonsdag4. oktober 2023

  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
  • Søg
  • Log ind
FødevareWatchonsdag4. oktober 2023
  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
Fødevarer

Fødevareproduktion: Kryb og kravl er bedre for miljøet

Miljøet takker os, hvis vi begynder at producere flere fødevarer som fårekyllinger, fordi det belaster miljøet og klimaet mindre end produktionen af kød. Det viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.
En insektfarm i Mahasalakam-provinsen, Thailand. | Foto: Københavns Universitet
En insektfarm i Mahasalakam-provinsen, Thailand. | Foto: Københavns Universitet
af SACHA SENNOV

Insekter som fødevarer er en rigtig god ide, hvis vi vil passe bedre på miljøet og klimaet, viser en ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Resultaterne peger også i retning af, at produktion af insekter til fødevarer kan blive endnu mere bæredygtig i fremtiden.

Det er det første studie, som bliver offentliggjort, hvor man har målt miljøpåvirkningerne og identificeret indsatsområder ved kommerciel insektproduktion.

Det skriver universitet i en pressemeddelelse.

Resultaterne er ekstremt vigtige, for der er mange forskellige interessenter indenfor fødevareproduktion, der er opmærksomme på opdræt af insekter pt."

Afton Halloran, ph.d.-studerende, Institut for Idræt og Ernæring ved KU.

"Verden har behov for, at vi producerer fødevarer på mere miljø og klimavenlig vis. Derfor er det vigtigt at identificere de områder, der har særlig høj påvirkning på klimaet. I den forbindelse vejer fødevareproduktionen og især kød tungt. Derfor er insekter blevet fremhævet et alternativ," lyder det i meddelelsen.

Forskerne har sammenlignet produktion af fårekyllinger i Thailand med produktion af slagtekyllinger. 15 forskellige miljøpåvirkninger blev undersøgt, herunder globalt opvarmningspotentiale, overforbrug af jordens ressourcer og næringsstofberigelse. Resultatet viste, at produktionen af fårekyllinger var mindre miljøbelastende end produktion af slagtekyllinger. Den vigtigste årsag hertil var, at foderudnyttelsen er mere effektiv for insekterne.

Få adgang til alle FødevareWatch-nyheder – HER!

"Det gode ved insekter er, at de på mange måder kan sammenlignes med kød og fisk, hvad angår næringsværdien. Og det faktum, at vi nu har vist, at de kan produceres mere miljøvenligt end selv kylling - som er langt mindre miljøbelastende end oksekød - betyder, at de udgør et stort potentiale for at reducere klimapåvirkningen af fødevareproduktionen," udtaler førsteforfatter, ph.d.-studerende Afton Halloran, fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

"Resultaterne er ekstremt vigtige, for der er mange forskellige interessenter indenfor fødevareproduktion, der er opmærksomme på opdræt af insekter pt. De ser insekterne som et middel til at reducere klimabelastningen fra husdyrproduktion. Men der har manglet konkrete data på hvor meget insektproduktion på kommercielle vilkår kan reducere klimabelastningen," lyder det videre fra forskeren, som vurderer, at der er brug for mere forskning på området.

Årsagen til, at forskerne valgte Thailand, er, at man igennem knap 20 år har haft en industriel produktion af fårekyllinger. I dag er der omkring 20.000 fårekyllingefarme spredt ud i den nordlige del af landet.

Rundt omkring i verden spiser forskellige befolkninger mere end 2.000 forskellige insektarter. Kun ni arter opdrættes i industriel skala til enten fødevarer eller foder, mens de resterende hentes i naturen.

Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet Greeninsect, som er støttet af Danida hos Udenrigsministeriet.

Fremtidens mad: melorme og insekter

Millionprojekt skal erstatte bøf med græshopper og orme

Insektjuice får halv million i offentlig støtte

Jysk innovationscenter får del i insektmillioner

Dyrenes Beskyttelse roser insektfødevarer

Is lavet på insekt-protein skal inspirere industrien

Del artikel

Relaterede artikler:

  • Foto: /ritzau/Katinka Hustad

    Fremtidens mad: melorme og insekter

    For abonnenter

  • Foto: /ritzau/Katinka Hustad

    Millionprojekt skal erstatte bøf med græshopper og orme

  • Foto: /ritzau/Katinka Hustad

    Insektjuice får halv million i offentlig støtte

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Pr
Detail

Småkagekoncern skifter ud på toppost

Kelsen Group har fået ny adm. direktør efter, at Mads Waagepetersen efter tre år har forladt den italiensk-ejede koncern i Nørre Snede.
  • Danske selskaber venter spændt på resultater fra kinesisk nytår
  • Kendte fødevarefamilier holder skansen på milliardærliste

For abonnenter



Helle Münter Petersen er blevet en del af bestyrelsen i Løgismose. | Foto: Søren Vendelbo/ERH
Fødevarer

Tung fødevareprofil nyt ansigt i Løgismoses bestyrelse

For abonnenter



Arkivfoto: Carlsberg flaskeøl på en bar i St. Petersborg, Rusland i 2014. Foto: Alexander Demianchuk/Reuters/Ritzau Scanpix
Drikkevarer

Carlsberg: Russisk bryggeri værdiløst


Noahs Global laver mad fra en lang række forskellige køkkener i et såkaldt spøgelseskøkken. Om få uger kan passagerer på Roskilde Station bestille takeaway hos Noahs. | Foto: Noahs
Foodservice

Ungt spøgelseskøkken skal åbne madboder på togstationer

For abonnenter


En medarbejder på Baltika-bryggeriet. Carlsberg har haft kontrol med bryggeriet fra 2008 og frem til sommer. Foto: Ilya Naymushin/Reuters/Ritzau Scanpix
Drikkevarer

Carlsberg opsiger licensaftale med russisk datterselskab


Photo: Infarm/Irma/PR
Fødevarer

Vertikalt landbrug knækker nakken i Holland


  • Andelen af danske råvarer er løftet i de 40 kantiner under Kokkenes Køkken, men der skal gøres mere for dansk frugt og grønt, lyder meldingen. Her ses æblehøst hos Orskov Foods på Fyn. | Foto: Pr

    Danske grøntsager får fortrinsret i kantineselskab

    Æbler i sæson og kartofler fra dansk muld skal have endnu bedre plads hos kantineselskabet Kokkenes Køkken under Forenede Service. Fremtiden skal sikres for danske producenter.

    For abonnenter


  • Burger King-restauranterne er i Rusland ejet af fire partnere, herunder Restaurant Brands International, der i et joint venture står bag landets i alt 800 restauranter. | Foto: Misha Japaridze/AP/Ritzau Scanpix

    Russiske Burger King-restauranter drives videre trods exitbøn fra ejer

    Det har fået kritikere op ad stolene. Restaurantkoncernen bag begrunder langsom exit med komplicerede franchiseaftaler.

  • Baglandet i foreningslivet har været med til at adskille Coop fra Salling Group og skabe loyalitet, mener tidl. formand. Bjarne Møgelhøj. | Photo: Coop/pr

    Ny formandslinje møder skepsis: "Der er en risiko for at Coop mister sit særpræg"

    Ny Coop-formand vil zoome hårdt ind på forretningen uden skelen til foreningsliv for at styre dagligvareselskabet ud af krisen. Men der følger en risiko, siger eks-formand.

    For abonnenter


  • Photo: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix.

    Ny rapport spår rygstød til fisk- og skaldyrsalternativer

    Medvinden til alternativerne kommer dog på en trist baggrund, nemlig mangel på fisk og skaldyr. 

  • Målet om at blive fossilfri gælder for Coop Danmarks egne butikker og ikke de selvstændige brugsforeninger, der driver ca. 400 af Coops tilsammen omkring 1000 butikker. | Foto: Niclas Jessen / Coop / PR

    Coop må igen udskyde mål om fossilfrie butikker

    Mindre udfordringer med udstyr og installationer er med til at forsinke deadline en smule for Coop. ”Vi har blikket skarpt rettet mod målet og er der næsten,” uddyber klimachef.

    For abonnenter


  • Photo: Rune Pedersen

    Ungt ølhus i Odense knækker nakken

    Krise på krise har slukket lyset i den fynske ølbar Bar Malt.

    For abonnenter


Læs også

"Der sker slet ikke nok fra bankernes side. Konventionelt landbrug er en stor forretning for bankerne, og hvis bankerne begynder at stille krav, så kan landmændene bare skifte bank," siger Ole Mathiassen, der er erhvervsdirektør i Merkur Andelskasse. | Foto: Pr/merkur Andelskasse
Fødevarer

Merkur sender 100 millioner efter plantebaseret mad: Savner selskab fra flere banker

Trods usikre vækstmuligheder tror Merkur Andelskasse på værdien og fremtidsudsigterne for et mere plantebaseret landbrug i Danmark. Men flere bliver nødt til at følge med.


Andelen af danske råvarer er løftet i de 40 kantiner under Kokkenes Køkken, men der skal gøres mere for dansk frugt og grønt, lyder meldingen. Her ses æblehøst hos Orskov Foods på Fyn. | Foto: Pr
Foodservice

Danske grøntsager får fortrinsret i kantineselskab

Æbler i sæson og kartofler fra dansk muld skal have endnu bedre plads hos kantineselskabet Kokkenes Køkken under Forenede Service. Fremtiden skal sikres for danske producenter.

For abonnenter



Baglandet i foreningslivet har været med til at adskille Coop fra Salling Group og skabe loyalitet, mener tidl. formand. Bjarne Møgelhøj. | Photo: Coop/pr
Detail

Ny formandslinje møder skepsis: "Der er en risiko for at Coop mister sit særpræg"

Ny Coop-formand vil zoome hårdt ind på forretningen uden skelen til foreningsliv for at styre dagligvareselskabet ud af krisen. Men der følger en risiko, siger eks-formand.

For abonnenter


Photo: Rune Pedersen
Servering

Ungt ølhus i Odense knækker nakken

Krise på krise har slukket lyset i den fynske ølbar Bar Malt.

For abonnenter



Photo: Lea Suzuki/AP/Ritzau Scanpix
Fødevarer

Aarhusiansk chokoladeselskab henter ny direktør

Eliza Chokolade skifter igen direktør og henter tidligere Skare Food-direktør ind midlertidigt. Selskabet er ejet af Kakes-koncernen.

For abonnenter



Photo: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix.
Fiskeri

Ny rapport spår rygstød til fisk- og skaldyrsalternativer

Medvinden til alternativerne kommer dog på en trist baggrund, nemlig mangel på fisk og skaldyr. 

Job

  • Process & Product Specialist til Carletti A/S

  • Er du klar til at blive Supervisor i en nøgleposition i procesindustrien?

  • Sales Analyst & Key Account Manager til Semper Danmark

Se flere jobs

Seneste nyt

  • Carlsberg: Russisk bryggeri værdiløst –
  • Tung fødevareprofil nyt ansigt i Løgismoses bestyrelse –
  • Småkagekoncern skifter ud på toppost –
  • Vertikalt landbrug knækker nakken i Holland –
  • Carlsberg opsiger licensaftale med russisk datterselskab –
  • Ungt spøgelseskøkken skal åbne madboder på togstationer –
  • Russiske Burger King-restauranter drives videre trods exitbøn fra ejer –
  • Danske grøntsager får fortrinsret i kantineselskab –
  • Britiske fødevarepriser i første fald i to år –
  • Ungt ølhus i Odense knækker nakken –
  • Ny rapport spår rygstød til fisk- og skaldyrsalternativer –
  • Norske dagligvarekæder afventer konklusion i sag om milliardbøder –
  • Ny formandslinje møder skepsis: "Der er en risiko for at Coop mister sit særpræg" –
  • Coop må igen udskyde mål om fossilfrie butikker –
  • Merkur sender 100 millioner efter plantebaseret mad: Savner selskab fra flere banker –
Flere nyheder

Job

  • Process & Product Specialist til Carletti A/S

  • Er du klar til at blive Supervisor i en nøgleposition i procesindustrien?

  • Sales Analyst & Key Account Manager til Semper Danmark

Se flere jobs

Watch Job

  • Controller til fondsafvikling

  • Operational Excellence Director

  • Executive Assistant til ATP Ejendommes CEO Office

  • Kontorassistent

  • Regnskabsassistent

Se flere jobs

Kolofon

FødevareWatch
Søg

Sektioner

  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Stine Skriver

stine.skriver@fwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8424

  • Om FødevareWatch

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Bannerannoncering

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Job

Abonnement

Prøv FødevareWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

fodevarewatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Læs mere om abonnement her

Adresse

FødevareWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8424

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FødevareWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret