FødevareWatch

McDonalds Danmark øger fuldfedt overskud med udsalg

Salg af restauranter har gjort 2016 til et særdeles godt år for McDonald's i Danmark, viser nyt regnskab.

Foto: Ritzau Scanpix/Jan Grarup

De seneste år har McDonald's i Danmark fravalgt selv at drive en lang række restauranter og solgt dem til franchisetagere. Og det har været en særdeles god forretning.

I 2016 steg overskuddet i fra McDonald's danske forretning med ikke mindre end 51 pct. til 132 mio. kr. Det på trods af, at omsætningen - indtægter før udgifter - faldt med over 100 mio. kroner til 314 mio. kr.

"Faldet i omsætningen kan hovedsageligt tilskrives den strategiske beslutning fra ledelsen om at "genfranchise" 12 restauranter i løbet af 2015 og de sidste fire i 2016."

"På den baggrund faldt omsætningen fra McDonald's-ejede restauranter med 67 procent. Det blev delvist opvejet af øget omsætning fra franchises på 19 procent," skriver McDonald's i sit regnskab.

Mens omsætningen er faldet betydeligt er overskuddet altså steget betydeligt, da franchise-tagere betaler for fornøjelsen af at drive burgerrestauranterne.

Samtidig skal McDonald's ikke stå for udgifterne. Derfor er selskabets antal ansatte mere end halveret til 134 i 2016 og lønudgifterne dermed også nært halveret.

Og så er der kommet penge ind fra salget af bygningerne.

"Ledelsen finder resultatet tilfredsstillende, skriver McDonalds Danmark i sit regnskab."

Selskaber skriver samtidigt, at "system wide sales", der dækker over salget i både selvejede og franchisetageres restauranter, steg med 6,3 pct. sidste år.

Hvad den samlede omsætning er, skriver selskabet ikke.

McDonald's har internationalt været i søgelyset for at have unddraget sig skat. I Danmark er det stigende overskud dog også endte i en større skattebillet.

De danske aktiver betalte 34,5 mio. kr. i skat i 2016, svarende til 21 pct. af overskuddet.

Moderselskabet er dog ikke gået brødflove fra bordet sidste år. Regnskabet viser, at der i 2016 er betalt 180 mio. kr. i dividende til McD Europe Limited.

/ritzau/

McDonalds er klar til levering og har store forventninger

McDonalds har udpeget ny driftsdirektør

Derfor sælger McDonald's alle sine nordiske restauranter til engelsk rigmand

Mere fra FødevareWatch

Daloon-direktør stopper

Peder Andersen skal ikke længere stå i spidsen for den kapitalfondsejede forårsrulleproducent fra Nyborg. Efter fem og et halvt år på posten har han selv været med til at finde sin afløser.

Grød drager på vækstjagt med nyt forretningsben

Ti år efter åbningen af den første Grød-restaurant i Sydhavnen i København vil stifter Lasse Skjønning Andersen nu fylde mere i detailhandlen: "Vi tror, at vi har brandet og produkterne, der kan sikre os, at vi bliver en stor spiller".

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier