FødevareWatch

Kina lukker for brasiliansk kød

De kinesiske myndigheder har indført et midlertidigt forbud mod import af brasiliansk kød. Forbuddet kommer i halen på den store fødevareskandale, hvor man i Brasilien har mistænkt store koncerner for at have eksporteret råddent kød.

Foto: AP/POLFOTO/arkiv

Den kinesiske regering har reageret på den brasilianske kødskandale ved at lukke for alt import af kød fra landet.

Skandalen begyndte at rulle fredag, da politiet foretog ransagninger af 194 slagterier, som alle er under mistanke for at have eksporteret råddent kød.

Søndag valgte de kinesiske myndigheder så helt at lukke for importen af brasiliansk kød.

Det skriver det australske medie Beefcentral.com.

De kinesiske veterinære myndigheder under Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine har rådet kinesiske importører til at opbevare al "uinspiceret" kød i særskilte lagerhuse og vente på yderligere instruktion.

Hvorvidt importforbuddet vedrører alle former for kød, eller om der kun er tale om oksekød, det er ikke klart, ligesom det heller ikke har været muligt at få bekræftet, at kineserne har nedlagt et egentligt forbud.

Kilder siger til Bloomberg.com, at varer, der er kommet til Kina, og som stadig befinder sig på havneområder, ikke vil blive godkendt i tolden til videre distribution.

Personer fra den brasilianske regering er som opfølgning på den brasilianske aktion, som gik under navnet operation Weak Flesh, hvor man bl.a. afslørede 30 tilfælde af bestikkelse af slagteriarbejdere, fløjet til Kina for at få løst den tilspidsede eksport-importsituation. Aktionen i Brasilien har også betydet, at 33 brasilianske embedsfolk har mistet deres job.

Blandt de brasilianske slagterivirksomheder finder man verdens største eksportør af oksekød JBS og BRF, som er verdens største eksportør af fjerkræ.

I JBS-koncernen afviser man alle beskyldninger og hentydninger om, at man skulle være indblandet i handlen med rådne oksekødsprodukter.

"Der er ingen påstande fra dommeren om, at JBS eller dets øverste ledelse har krænket fødevaresikkerheden eller kvaliteten på vores varer, eller været involveret i nogen form for forseelser. Efterforskningen handler om den aktion, som de føderale brasilianske kødinspektører har foretaget. JBS er meget uhensigtsmæssigt blevet forbundet med denne historie," hedder det i en officiel meddelelse fra kødkoncernen.

Vigtigt eksportland

Samlet eksporterer Brasilien kød til 133 lande, og er det største enkelteksporterende land af oksekød. I alt blev der i 2016 eksporteret godt én million tons fersk oksekød

I de senere år er der skruet gevaldigt op for den brasilianske kødproduktion og herunder særligt eksporten af brasiliansk kød til Kina.

Sidste år steg eksporten af fersk brasiliansk oksekød til Kina ifølge den officielle kødorganisation ABIEC med hele 70 pct., og samlet blev der sendt 165.600 tons over Stillehavet til landet i øst. Den samlede værdi af eksporten steg i året med 48 pct. til 706 mio. USD svarende til 4,9 mia. kr.

Til sammenligning blev der sidste år kun sendt 334 tons fersk oksekød fra Brasilien til Danmark.

Et godt eksempel på eksportvæksten i den brasilianske kødsektor har man særligt set i kyllingeeksporten. Den steg i første halvår 2016 med 13,9 pct. i forhold til året før. Samlet gik 11,5 pct. af den brasilianske kyllingeksport til Kina.

Brasilianske bøffer i høj kurs

I Kina er kød fra Brasilien blevet særlig populært i forbindelse med sidste års olympiske lege i Rio, som satte yderligere fart på den kinesiske efterspørgsel.

Den øgede efterspørgsel fik ifølge flere medier restauranter i Kina til at lyve om, at de havde brasiliansk kød på menuen, selv om bøfferne kom fra enten køer fra Kina eller Indien.

Stor politiaktion mod brasilianske kødgiganter

Brasilien har eksporteret råddent kød til hele verden i årevis

Danish Crown sælger Plumrose for 1,6 mia

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier