FødevareWatch

Biavlerforening skuffet over ministers nye regler om øko-honning

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen gør det nemmere at producere økologisk honning i Danmark, men de nye regler er slet ikke nok, mener biavlerforening.

Foto: Colourbox

Det skal være lettere at producere økologisk honning i Danmark, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Derfor har han sendt en ny fortolkning af reglerne for økologisk honningproduktion i høring, som betyder, at det areal, hvor der kan produceres økologisk honning, bliver mere end 20 gange større end det er i dag. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Her fremgår det, at antallet af økologiske biavlere forventes gå fra fem i dag til ca. 300 i 2020. Den danske økologiske honning vil være produceret med mindst 95 procent nektar og pollen, som bierne har indsamlet fra økologiske arealer, miljøvenligt drevne arealer eller naturarealer.

"Danmark er et landbrugsland med en stor landbrugsproduktion, og vi har ikke det samme naturgeografiske udgangspunkt med store sammenhængende naturområder, som mange andre lande. Derfor er jeg særlig glad for, at det er lykkedes at finde en model, hvor der nu åbnes op for mere danskproduceret økologisk honning samtidig med, at troværdigheden omkring produktet er helt i top," siger Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen.

Ministerens glæde deles dog ikke af Danmarks Biavlerforening. Det siger Knud Graaskov, formand for foreningen.

"Vi er skuffede. Forslaget er et skridt i den rigtige retning, men desværre et alt for lille skridt, så det bringer os ikke særlig langt i forhold til produktion af økologisk honning i Danmark. Vi har brug for at etablere en produktion, der kan tage kampen op med den store import af udenlandsk økologisk honning, der finder sted. Der er langt mere lempelige vilkår i vores nabolande, og forbrugerne vil nok fortsat primært finde udenlandsk økologisk honning i butikkerne. Den udenlandske økologiske honning er vel at mærke produceret, så det ikke overholder de danske krav, og alligevel mærkes det med det røde danske ø-mærke" siger Knud Graaskov til FødevareWatch.

Fortsat få naturarealer

De nye muligheder for økologisk biavl skulle først have været på plads til 2018, men tidligere på året bad ministeren NaturErhvervstyrelsen se på muligheden for at fremskynde processen, og det er lykkes.

Mulighederne for økologisk biavl forøges også fremadrettet med væksten i det økologiske areal. I 2016 blev der søgt om Økologisk Arealtilskud til cirka 40.000 nye økologiske hektar.

Bekendtgørelsen forventes at træde i kraft den 1. marts 2017, og biavlere, der ønsker at producere økologisk honning, har frem til den 10. april 2017 til at søge om autorisation.

Ifølge Knud Graaskov, formand for Danmarks Biavlerforening, er der dog for få områder, der bliver godkendt til økologisk biavl.

"En betydelig produktion af dansk økologisk honning skal muliggøres ved, at den danske fortolkning afstemmes med udenlandske retningslinjer. Med ministerens forslag vil dansk økologisk honning fortsat primært være produceret på nogle få naturarealer, og således ikke på økologiske landbrug, der kunne nyde godt af biernes bestøvning," siger Knud Graaskov.

L&F tilfreds

Modsat Danmarks Biavlerforening er Landbrug & Fødevarer positiv over for ministerens udspil.

"Vi skal se på kvaliteten af de arealer der, med ministerens forslag, nu kan godkendes til økologisk biavl og derfra vurdere i hvilket omfang, vi kan få de økologiske bedrifter involveret, og hvor meget økologiske honning vi kan få produceret," siger Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelse.

Lobbyorganisationen vil nu kigge på, hvilke muligheder ministerens forslag giver "både i forhold til økologiens troværdighed, men også i forhold til, at vi har et klart ønske om, at få etableret flere samarbejder mellem biavlere og økologiske landmænd, så vi kan sikre, at der kommer mere dansk økologisk honning ud til forbrugerne."

De troede sort honning var en fejl - nu er Geranium kunder

Biavlerbølgen er over os - flere kvinder hopper med

Danskerne er blevet bidt af biavl

Honning fra Fyn kåret til verdens bedste

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier