FødevareWatch

Seges: Affald fra byerne kan give mere økologi

Haveaffald fra byer og parker kan bruges på markerne, hvor det giver næring til de økologiske afgrøder. Det er målsætningen for Seges.

Foto: POLFOTO

Husholdnings- og have-parkaffald kan blive til en gevinst på de økologiske marker. Men det kræver en speciel håndtering, hvis affaldet fra byerne skal blive til næringsstoffer på de økologiske marker.

Det skriver Seges i en pressemeddelelse.

"Vi bliver nødt til at se på, hvordan vi kan udnytte affaldsstoffer fra resten af samfundet til økologisk landbrugsproduktion. Det er en central målsætning i økologisk landbrug at recirkulere næringsstofferne. Forbrugerne vil på den måde bytte de gode fødevarer med deres organiske affald, som giver næringsstoffer til ny produktion af fødevarer," siger Margrethe Askegaard, specialkonsulent i Seges Økologi.

Hun har i flere år arbejdet med projektet "Næringsstoffer retur til markerne", der undersøger mulighederne for at organiske restprodukter fra byerne tilbageføres som næringsstoffer på de økologiske marker.

De økologiske landmænd, der ikke har husdyr og dermed adgang til gødning, har ikke andre muligheder end at importere gødning, hvis ikke deres udbytte fra markerne skal falde. Derfor er der brug for at få næringsstoffer som kvælstof, fosfor og kalium fra andre kilder, hvis der skal sættes skub i den danske økologi.

"Vi skal se på mulighederne for at genanvende næringsstofferne i det organiske affald fra husholdningerne og i affald fra fabrikker på en økologisk acceptabel måde. Mulighederne er mange, men det er nødvendigt at se på, hvad der kan lade sig gøre både i forhold til de økologiske regler og i forhold til omkostningerne," siger Margrethe Askegaard.

Foodservice mindsker madspild

Pant på skrald skal sikre renere gader i København

Carlsberg beskyldes for større forurening i Malawi

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier