FødevareWatch

Fairtrades opråb til politikerne: Kom nu ind i kampen

Det bæredygtige mærke Fairtrade vil have kommunerne til at købe kaffe, der er produceret under etisk godkendte forhold.

Etisk certificeringen skal hjælpe kaffebønder i den fattigste del af verden til at bekæmpe slavelignede arbejdsforhold, børnearbejde og brug af livsfarlige pesticider.

Mindre end 1 pct. af regionernes kaffeindkøb er såkaldt "etisk certificeret kaffe."

Det viser en stikprøveundersøgelse foretaget af researchcentret Danwatch. Mærkningen fra Fairtrade blåstempler, at kaffen er produceret under ordentlige menneskelige og miljømæssige forhold.

I et forsøg på at hæve mængden af kaffe produceret under etisk godkendte forhold, forsøger Fairtrade nu at sætte offentlige kaffeindkøb på den politiske dagsorden med en politisk charmetur.

"Selvom kaffebønderne kan synes langt væk, har vi mulighed for at hjælpe dem her i Danmark. Det gør vi ved at stille krav til, at den kaffe, vi køber, bliver produceret under rimelige forhold. Det gælder både som privatpersoner og virksomheder – men i høj grad offentlige institutioner," siger Jonas Giersing, direktør hos Fairtrade, i en pressemeddelelse.

Certificeringen skal hjælpe kaffebønder i den fattigste del af verden til at bekæmpe slavelignede arbejdsforhold, børnearbejde og brug af livsfarlige pesticider, fortæller Fairtrade.

De danske offentlige institutioner køber årligt kaffe for et tocifret millionbeløb.

I slutningen af 2015 kunne Fairtrade Mærket fejre, at det for tyvende år i træk havde vækst. Omsætningen var senest på 681 mio. kr.

Rapport: Fairtrade virker ikke

Bananer med Fairtrade-mærke i fremmarch

Fairtrade fejrer 20 år med vækst

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier