FødevareWatch

Fynsk mutantmejeri udvider markant

Gundestrup Mejeri og Bryggeri er fra begyndelsen af 2007 vokset støt år for år, og sælger nu dets produkter over hele landet, i Tyskland og i Polen. I år lancerer selskabet tre nye lemonader, et nyt kildevandsmærke og fordobler ølproduktionen. "Det stopper vel aldrig," lyder det fra ejer og grundlægger Jørgen Hoff.

"Øl og ost og ost og øl. Det er konceptet," lyder det fra Jørgen Hoff. Foto: Gundestrup Mejeri og Bryghus A/S.

Jørgen havde altid sagt, at han ville købe sit første mejeri inden, han fyldte 30 år. Som sagt, så gjort.

Fem dage før sin fødselsdag købte han det gamle, tidligere andelsmejeri fra 1888 Gundestrup på Sydfyn. I 2007 langede han de første rygeoste over disken, og i dag beskæftiger han syv og udvider med uformindsket styrke.

En forretningsplit stak dog hurtigt i Jørgen Hoffs virksomhed. Alt vallen, der udskilles under osteproduktion, var ikke til at komme af med.

"Du får jo kun 3 øre for en liter," som han formulerer det.

Han lagde derfor hoved i blød og begyndte at udvikle en gær, der modsat almindeligt gær, kan forgære laktosen i valle.

"Almindeligt gær forgærer kun fruktose og sakkarose, men vores gær gør det muligt for os at bruge vallen og få noget alkohol ud af den. Det giver nogle andre aromaer til øllen. Desuden sparer vi en masse vand og malt," siger Jørgen Hoff.

I dag beskæftiger Gundestrup Mejeri og Bryghus syv personer, og hiver et overskud hjem på 107.932 kr., mod 104 kr. i 2014. Det kunne dog være væsentligt højere, lyder det.

Starbucks vil sælge øl i London

"Vi får flere og flere kunder, så vi vælger hvert år at investere i produktionen. Vores indtjening viser sig ikke rigtig på bundlinjen, du kan sige, at vi tjener en masse penge og bruger en masse penge," siger Jørgen Hoff.

Han oplyser, at Gundestrup i snit vokser 20 til 25 pct. hvert år.

"Vil en kunde have mere, så udvider vi produktionen, og sådan er det gået fremad hvert år," uddyber han.

I dag sælger selskabet dets oste og specialøl i Lidl, Aldi, Superbrugsen, Meny og Dagli’Brugsen, samt restauranter over hele landet og til engros- og cateringselskaber. Samtidig er det lykkedes at få foden ind på det polske og tyske ostemarked.

"Det stopper vel aldrig. Du skal ikke sige til mig, at jeg ikke har kapacitet til det. Kommer der en stor, dejlig kunde, der vil købe mere, så investerer vi og producerer det efterspurgte," siger han.

Satser stort på øl

Ølproduktionen, der begyndte som en sidegesjæft, fylder mere og mere. Gundestrup har netop hyret to mand, der skal videreudvikle bryggeriet, og Jørgen Hoff regner med at fordoble produktionen i år og sende 200.000 gyldne liter af sted til tørre ganer sommeren over.

"Vi har kapacitet til 240.000 liter, og vi regner med at bruge 200.000 i år," siger han og fortæller, at oprustningen sker, da selskabet har fået direkte henvendelser på mere øl.

Udover at bruge egen valle, har Gundestrup sin egen humlehave, hvor der dyrkes gamle, fynske humlesorter.

Mere på vej

Øl og ost er dog ikke nok for Jørgen Hoff. Senere på året lancerer han tre lemonader baseret på ingefær, citron og hindbær.

"Når vi har rundvisninger, er der altid nogle, der også efterspørger en sodavand, og så irriterer det mig, at jeg skal købe uderfa. Hvorfor ikke lave den selv? Vi starter med at lave sæt på 1000 liter med hver smag, og så tager vi det ryk i takt med salget," siger han.

Gundestrup Mejeri og Bryggeri kaster også et nyt kildevandsmærke på gaden i år. Det sker i et samarbejde med Hvidkilde Gods på Sydfyn.

"Jeg regner med at vi vokser 20 pct. i år også, men indtil videre er vi langt foran i forhold til samme tidspunkt sidste år, så vi må se," siger han og fortsætter:

"Nu er vi også færdige med de helt tunge investeringer, så det vil vise sig positivt på bundlinjen. Men jeg kan ikke sidde stille, jeg finder hele tiden på nyt, det er det jeg elsker. Meget kan ske endnu," slutter Jørgen Hoff.

Små bryggerier: Carlsberg smadrer humlemarkedet

Sur øl giver spontanbrygger sødt regnskab

Heineken sælger mere øl i Nigeria på trods af en økonomisk afmatning

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier