FødevareWatch

Landmænd står i kø for at levere antibiotikafrie svin til USA

En forbrugergruppe i USA vil uden om svin, hvor der er brugt antibiotika. Det kommer danske landmænd til gavn.

Det begyndte med fem landmænd på Bornholm, senere 17 i Nordjylland, og nu har 70 svinebønder stillet sig i kø for at blive antibiotikafrie. Foto: Elizabeth Dalziel/AP/Ritzau/arkiv

Et stigende antal kriseramte, danske landmænd melder sig på banen for at producere svin helt uden brug af antibiotika.

Danish Crown har som et forsøg igangsat en produktion af svinekød uden brug af antibiotika, kaldet OUA – 'Opdrættet uden antibiotika'.

Det begyndte med fem landmænd på Bornholm, senere 17 i Nordjylland, og nu har 70 svinebønder stillet sig i kø for at blive antibiotikafrie.

Det skyldes stor efterspørgsel fra USA, der aftager næsten al kødet.

For de danske svineproducenter er der også en gulerod. De tjener nemlig lidt ekstra, når de afsætter svin uden antibiotika i kroppen.

"Vi har jo lidt svært ved at afsætte lige nu, så er det jo fint, hvis vi kan finde et nyt marked og så lige få to kroner mere," siger Erling Krog, der er svineproducent på Mors til DR P4 Midt & Vest.

I Erling Krogs svinestald er de antibiotikafrie svin mærket med et grønt øremærke. Hvis et dyr bliver sygt og har brug for antibiotika, så bliver mærket fjernet igen.

Ifølge Danish Crown er det ikke den ekstra indtjening, der er motivationen for landmændene. De må nemlig knokle for de ekstra penge, for det er hårdt arbejde at holde ekstra øje med, om svinene bliver syge. I stedet motiverer det dem at prøve noget nyt, siger Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown.

Og det kommer amerikanerne til gavn:

"Der er en forbrugergruppe i USA, som gerne vil uden om de her produkter, hvor der er brugt store mængder antibiotika," siger Jens Hansen til DR P4 Midt & Vest.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af DR P4 Midt & Vest)

Amerikanerne har skiftet burgeren ud med kål

Walmart vil sikre dyrevelfærd

Endnu et selskab vil fjerne antibiotika fra kyllinger

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier