FødevareWatch

Avis: Forhandlinger om nyt dyrevelfærdsmærke er gået i baglås

Fødevarestyrelsen er endnu ikke lykkedes med at samle detail- og interesseorganisationer bag et nyt velfærdsmærke til svinekød, skriver Børsen.

Fødevarestyrelsen er endnu ikke lykkedes med at samle detail- og interesseorganisationer bag et nyt velfærdsmærke til svinekød, skriver Børsen. | Foto: Colourbox

Siden august 2014 har Dansk Supermarked, Danish Crown, Coop, Økologisk Landsforening og Fødevareministeriet forsøgt at nå til enighed om det nye velfærdsmærke, der skal oplyse forbrugerne, når de handler ind i supermarkederne.

Nu er disse forhandlinger igen gået i hårdknude. Det skriver Børsen.

Ifølge avisen er der flere årsager til problemerne. Først og fremmest er parterne uenige om, hvordan den nye mærkningsordning, som vil anprise svineproducenterne med alt fra nul til tre stjerner, skal udformes. Fødevarestyrelsen har foreslået, at økologisk svinekød og frilandsgrise begge vil få tre stjerner, og det strider imod holdningen fra landets største detailkæde Coop, der fra starten har sat sig imod, at de to produktionsformer sidestilles.

Mandag forhandlede Coop med departementet i Fødevarestyrelsen, og det møde fik ikke de to parter til at mødes. Coop stod således fast på sine krav, fortæller Coops CSR-chef, Signe Frese, til Børsen.

"Hvis vi skal lave velfærdsmærket, skal vi have taget snakken i fællesskab. Det er vigtigt, hvis vi skal skabe troværdighed omkring det her mærke, at vi alle sammen er med, og at vi diskuterer med hinanden frem for styrelsen alene," siger Signe Frese til Børsen og opfordrer i samme stund til en "transparent" proces.

Hun håber fortsat, at parterne kan nå til enighed om vilkårene og opfordrer i samme stund Fødevareministeriet til at indkalde alle parterne til et fælles møde igen.

Mens Coop altså fortsat står udenfor, har Dansk Supermarked allerede meldt sig parat til at plastre mærkerne på deres svinekød på de vilkår, der er blevet fremlagt indtil videre.

Ukorrekte oplysninger

Tidligere på dagen kom det frem, at detailvirksomheden Coop anklagede fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for at være kommet med ukorrekte og misvisende oplysninger i et svar, der handler om Coops deltagelse i arbejdet omkring det omdiskuterede dyrevelfærdsmærke.

"Coop finder det yderst uheldigt, at der afgives misvisende oplysninger til Folketinget, som giver det indtryk, at Coop ikke ønskede at deltage i forløbet - og som i øvrigt er i strid med de svar vi fra Coop selv gav på de spørgsmål, som vi blev stillet ved vores foretræde for Miljø- og Fødevareudvalget den 4. februar 2016," hed det i et brev, der er underskrevet af Coops koncerndirektør Jens Visholm.

Coop bad derfor Esben Lunde Larsen om en berigtigelse, for dermed at sikre at Miljø- og Fødevareudvalgets medlemmer ikke sidder tilbage med indtrykket, at Coop har givet urigtige oplysninger på sit møde med politikerne, berettede Altinget.

Fra start var Coop med i den arbejdsgruppe, der i starten af november afholdt et møde om dyrevelfærdsmærket. Men derefter var det småt med invitationerne til Coop, hvilket undrer i detailkoncernen. I modsætning til Økologisk Landsforening og Forbrugerrådet havde man nemlig ikke udtrykte ønske om at træde ud af arbejdsgruppen. 

Coop: Esben Lunde giver ukorrekte oplysninger

Coop skal snakke dyrevelfærd med Esben Lunde

Supermarkeder skændes om ministers mærkeholdning 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier