FødevareWatch

Danmark går forrest i global økologisk vækst

En ny international rapport fastslår, at den globale økologiske omsætning på et år er steget med 11 pct. , og at Danmark fortsat er verdens førende, når det kommer til salget af økologiske fødevarer.

Danskerne er det folkefærd i verden, som er flittigst til at lægge økologiske fødevarer i kurven, viser ny international rapport. Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau/ARKIV

Onsdag formiddag åbnes dørene til verdens største økologiske messe, Biofach i tyske Nürnberg, og den globale interesse for de økologiske fødevarer har aldrig været større, skriver Økologisk Landsforrening.

Ifølge en ny rapport fra det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologiske organisation, IFOAM, blev der der i 2014 samlet set solgt økologiske varer til en værdi af 80 mia. dollars. Det svarer til omtrent 533 mia. kr., og ifølge rapporten er den globale øko-omsætning steget 11 pct. på et år.

Rapporten viser ifølge Økologisk Landsforening også, at Danmark stadig er verdens førende økologi-nation med en økologisk andel af det samlede fødevaresalg på 7,6 pct. På hhv. anden- og tredjepladsen ligger Schweiz og Østrig med en økologisk markedsandel på 7,1, og 6,5 procent.

"Danskernes store interesse for - og tillid til - økologi er årsagen til, at vi igen indtager førstepladsen. 99 procent af danskerne kender det statskontrollerede røde Ø-mærke. Mærket har bidt sig fast hos danskerne som en garanti for flere ting på samme tid: Rene fødevarer uden rester af sprøjtegift, en miljøvenlig produktion, der skåner vores fælles drikkevand og natur mod kemi samt en høj dyrevelfærd, hvor dyrene har god plads og kommer ud under åben himmel," udtaler Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

I alt 49 virksomheder er repræsenteret på den danske fællesstand på Biofach-messen, og ifølge markedschef for eksport i Økologisk Landsforening, Helene Birk, har de danske virksomheder mere end nogensinde muligheder for at slå igennem internationalt.

"Den stigende globale efterspørgsel på økologiske varer giver et stærkt eksportpotentiale for danske øko-virksomheder. Dansk økologi er eftertragtet i udlandet og forbindes med høj troværdighed, kvalitet og innovation. Især tyskere, svenskere, franskmænd og hollændere har fået smag for de danske øko-varer, men også lande uden for EU viser stigende interesse," siger hun.

I løbet af de seneste ti år er den danske øko-eksport cirka syvdoblet , og i 2014 solgte de danske virksomheder i alt økologiske varer til udlandet for 1,7 mia. kr. Det var en stigning på 12 pct. i forhold til året før, og markedschefen forventer, at eksporten når minimum 3 mia. kr. i 2020.

Så stærkt er det gået for økologi de senere år

Økologisk frugt og grønt er blevet billigere

Øko-entusiast vil sælge bland-selv-mysli på nettet

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier