FødevareWatch

Løgismose styrer uden om fransk fugleinfluenza

Nettos populære frilandskyllinger fra Frankrig går indtil videre fri af fugleinfluenza-udbrud - men producenten bag kyllingerne frygter et produktionsforbud.

Den danske fødevareproducent Løgismose opdrætter og slagter sine frilandskyllinger i Frankrig, hvor myndighederne siden efteråret 2015 har døjet med et udbrud af den frygtede fugleinfluenzavirus (H5N1).

Det har endnu ikke berørt os, men giver vores samarbejdspartnere i form af slagterierne nogle udfordringer

Bruno David, impordirektør i Løgismose
Siden det første udbrud blev opdaget, har sygdommen spredt sig med hastige skrift til flere gårde i landet, og i december var myndighederne oppe på at have identificeret fire forskellige typer af virusset.

Løgismoses kyllingegårde og -slagterier er ikke blevet ramt, men det betyder ikke, at virusudbruddet ikke kan påvirke produktionen alligevel.

"Spørgsmålet er, om vi kan få tilladelse fra myndighederne til at sætte nogle nye små kyllinger ud i skovene. Det kan godt blive et problem i fremtiden," fortæller Bruno David, der er importdirektør i Løgismose, og fortsætter:

"Vi kan ikke udelukke, at der kan komme restriktioner i fremtiden, men det er ikke tilfælde lige nu, og vi har ingen informationer i den retning for nu. Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, men det tror jeg ikke sker."

Bliver en fjerkræsproduktion ramt af virusset, sætter myndighederne alle gårde i en radius af tre kilometer under overvågning og opretter en sikkerhedszone i en radius af 10 kilometer. Befinder der sig andre fjerkræproduktioner- eller slagterier inden for en af de to zoner forbydes de at slagte og sælge deres fjerkræ.

”Det har endnu ikke berørt os, men giver vores samarbejdspartnere i form af slagterierne nogle udfordringer, for de skal transportere kyllingerne uden om de her zoner, der kan ændre sig fra dag til dag," fortæller Bruno David.

Løgismoses fritlevende kyllinger bliver udelukkende solgt i Dansk Supermarkeds dicount-kæde Netto.

Her startede det

De første syge fugle blev opdaget i byen Biras i det sydvestlige Frankrig. Løgismoses kyllinger bliver opdrættet ca. 300 kilometer fra udbrudsstedet, men det betyder langt fra, at den danske producent kan vide sig sikker på ikke at blive ramt. For uge efter uge har de franske myndigheder kunnet konstatere nye tilfælde af sygdommen.

Den seneste melding fra det franske landbrugsministerium er, at man har identificeret 69 udbrud hos forskellige fjerkræsproducenter i landet.

Det er katastrofalt for bønderne, der rammes af sygdommen. De tvinges til at slå hele besætningen ned.

Hos Løgismose har man været godt tilfreds med den franske regerings håndtering af situationen. Myndighederne har både reageret hurtigt og seriøst på udbruddet, mener Bruno David. En meget forståelig reaktion fra myndighedernes side eftersom en pandemi kan resultere i store tab for de franske fjerkræbønder.

Bruno David er ikke selv direkte i kontakt med de franske myndigheder, men overvåger situationen i landet nøje.

Alle dyr testes

Han understreger, at der foregår en grundig test af alle Løgismoses kyllinger for fugleinfluenza, inden de overhovedet kan forlade landet eller komme ind på de danske supermarkedshylder.

I den del af Frankrig, hvor sygdommen startede, er en stor koncentration af landets foie gras-producenter placeret. Det har derfor særligt været andeproducenter, som er blevet ramt af sygdommen. Men fordi den smitter fra fjerkræ til fjerkræ er det også et problem for kyllingeproducenterne.

Fugleinfluenza skaber krisestemning i Frankrig

Ny type fugleinfluenza registreret i Frankrig

USA er blevet ramt af ny type fugleinfluenza

Fransk fugleinfluenza i fortsat fremmarch

Nye tilfælde af fugleinfluenza i Frankrig

Otte lande lukker ned for fransk fjerkræ

Fransk foie gras-sæson trues af fugleinfluenza

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier