FødevareWatch

Gastronomien får sit eget folkemøde

Et nyt gastronomisk folkemøde skal få danskernes øjne op for kvalitet og på sigt få dem til at bruge flere penge på deres madvarer.

Foto: FINN FRANDSEN/POLFOTO/ARKIV

Danmark er blandt de lande i EU, som bruger mindst på fødevarer i forhold til det samlede privatforbrug. Danskerne har således det femte laveste forbrug på fødevarer i EU, og det skal et gastronomisk folkemøde være med til at ændre på.

Det skriver Jyske Mediers netavis.

Folkemødet, der finder sted den 13. og 14. august næste år på Engestofte Gods på Lolland, bliver en pendant til Folkemødet på Bornholm.

Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen kalder det gastronomiske folkemøde vigtig.

"Der findes utallige små dygtige producenter, som fortjener at få opmærksomhed. Et folkemøde med fokus på lokale føde- og råvarer kan jeg kun bakke op om, og jeg ser frem til at se, hvordan det kulinariske folkemøde tager form.

Samtidig er vores mange dygtige kokke med til at bringe brugen af råvarerne i øjenhøjde, så vi almindelige forbrugere lærer at bruge de mange nye grøntsager," siger Eva Kjer Hansen.

Hun nævner i den forbindelse Madværket i Vejle, der med en såkaldt pop up-restaurant på Skanderborg Festival var med til at gøre opmærksom på de lokale råvarer. Det gastronomiske folkemøde har dermed rødder i den jyske muld.

Ejer af Restaurant MeMu, restauratør Michael Munk, er begejstret for initiativet.

"Jeg håber, at et sådant initiativ kan være med til at få endnu flere til at få øjnene op for kvalitet," siger Michael Munk.

Han ville gerne selv kunne bruge flere af områdets råvarer.

"Vi får leveret øl fra Bøgedal Bryghus, men logostikken er et problem, fordi mange af de små producenter ikke leverer, og jeg har ikke tiden til selv at køre efter det," siger Vejle-kokken.

Den holdning deles af indehaveren af gourmetrestaurant Babette i Vordingborg, Vivi Schou, som på folkemødet åbner et folkekøkken for at give danskerne et eksempel på, hvad god smag er.

"Jeg føler mig utroligt privilegeret ved at have et eventyrligt spisekammer lige uden for min dør. Folkemødets grundtanke om i bred forstand at folkeliggøre gastronomien og kvaliteten i maden tiltaler mig i den grad. Det er årsagen til, at jeg gået med i arbejdet med projektet," siger Vivi Schou, der glæder sig til at give smagen videre til folkemødets mange gæster.

Ved det gastronomiske folkemøde vil politikere, meningsdannere og nogle af landets mest kendte kokke sætte fokus på, hvad der skal til for at ændre danskernes holdning til fødevarer. Arrangørerne håber med folkemødet at få danskerne til at tænke på smag og ikke mindst kvalitet.

"Danskerne bruger under ti procent af det private forbrug på fødevarer," påpeger Povl Lønberg, medarrangør af folkemødet.

Ifølge en undersøgelse bruger lande som Italien, Portugal og Frankrig henholdsvis 13,5 procent, 17,2 procent og 12 procent.

Det gastronomiske Folkemøde arrangeres af Sydhavsøernes Spisekammer.

Nyt stort madmarked på vej i Aarhus

Tivoli får grønt lys til ambitiøs madhal

MadMarked-stiftere risikerer karantæne efter konkurs

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier