Chr. Hansen-optakt: Nu skal slaget om dyr aktie slås

Onsdag aflægger ingrediensvirksomheden Chr. Hansen årsregnskab, og der vil være fokus på forventningerne til den fremtidige indtjeningsgrad, vurderer analytiker.
Adm. direktør i Chr. Hansen, Cees De Jong skal onsdag aflægge årsregnskab, og der vil fra analytikernes side være fokus indtjeningsgraden. | Foto: Charlotte De La Fuente
Adm. direktør i Chr. Hansen, Cees De Jong skal onsdag aflægge årsregnskab, og der vil fra analytikernes side være fokus indtjeningsgraden. | Foto: Charlotte De La Fuente
AF RITZAU FINANS

Der vil være fokus på forventningerne til indtjeningsgraden, når ingredienskoncernen Chr. Hansen onsdag runder regnskabsåret 2014/2015 af med tallene for fjerde kvartal.

Chr. Hansen er en af de dyreste aktier i C20-indekset, hvis man ser på indtjening i forhold til kursen, og det er ifølge aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets især på forventninger om, at selskabet i år vil være i stand til at løfte overskudsgraden.

Det sker, efter at de seneste års indtjening har været presset ned af investeringer i blandt andet en udvidelse af produktionsanlægget i Avedøre.

Han forventer, at Chr. Hansen vil sigte efter en organisk omsætningsvækst på 8-9 pct. og en EBIT-margin på over 27 pct. i 2015/16. Analytikere adspurgt af Ritzau Estimates regner med en vækst på 9 pct. og en overskudsgrad på 27,8 pct.

"I de seneste par år har marginudviklingen ikke være alt for prangende hos Chr. Hansen i forhold til, hvor vilde folk har været med aktien," siger Michael Friis Jørgensen.

"Historien har hele tiden været, at marginerne burde blive løftet i år, hvor man er færdige med de her produktionsudvidelser. Så det er den eksamen, Chr. Hansen står over for i år, efter at de har haft frirum de seneste år," siger han til Ritzau Finans.

Et af de store spørgsmålstegn er, om Chr. Hansen vil have et højere investeringsniveau i de kommende år, end investorerne forventer, hvilket på kort sigt kan presse indtjeningsgraden.

Hvis man ser på den organiske omsætningsvækst i det kommende år, vurderer Michael Friis, at der også kan gemme sig en negativ overraskelse.

Valutaerne i mange lande i Asien og Latinamerika er blevet svækket de seneste måneder, hvilket skete i forlængelse af devalueringen af den kinesiske yuan i august.

Den danske ingredienskoncern er ikke direkte ramt af dette, da kunderne altid bliver faktureret i euro, men de markante valutaeffekter kan ramme selskabet indirekte.

"Chr. Hansen er ikke direkte ramt af valutasvækkelser, men på et tidspunkt kan de måske være tvunget til at justere sine prislister for at sikre salget hos en brasiliansk kunde eksempelvis, der ellers vil skifte leverandør," siger Michael Friis Jørgensen.

Derudover peger han på, at der i det kommende år vil færre produktintroduktioner, hvilket også kan presse den organiske vækst.

De forhold kan ifølge Michael Friis Jørgensens vurdering betyde, at Chr. Hansen afholder sig fra at komme med alt for aggressive forventninger til det kommende finansår.

"Og det vil kunne give en negativ reaktion på aktiemarkedet og betyde, at estimaterne skal lidt ned," siger Michael Friis Jørgensen.

Hvis man ser på fjerde kvartal isoleret set, vil investorerne og analytikerne igen have fokus på udviklingen i Chr. Hansens farvedivision, Natural Colors, hvor der tidligere har været udfordringer i Asien.

"Det er her, at tingene kan gå den ene eller den anden vej. De andre segmenter har vist sig at være utroligt stabile, selvom makroøkonomien har været meget skiftende," siger Michael Friis Jørgensen.

Chr. Hansen køber australsk kulturforretning

Chr. Hansen klar med fremtidens yoghurt

Chr. Hansen var septembers bedste investering

Ny forskning: Chr. Hansen-produkt giver bedre fordøjelse

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også