FødevareWatch

Unibake investerer 50 mio og fyrer omkring 40

Lantmännen Unibake investerer 50 mio. kr. i nyt udstyr på bageri i Holstebro. I samme ombæring spares omkring 40 stillinger væk på bagerierne i Horsens og i Holstebro.

Foto: Rasmus Baaner/Polfoto/Arkiv

Den svenske moderkoncern investerer omkring 50 mio. kr. i at gøre Lantmännen Unibake Denmark til en mere lønsom forretning. Det betyder, at omkring 30 medarbejdere fra starten af 2017 kan spares væk på Hatting-brødfabrikken ved Horsens og 10-12 medarbejdere bliver overflødiggjort på Holstebro-bageriet.

"Vi moderniserer vores bageri i Holstebro, og så nedlægger vi to linjer i Hatting. Vi konsoliderer dermed vores produktion af brød oppe i Holstebro, så vi får en bedre kapacitetsudnyttelse i stedet for at have linjer, der kun kører med 40 pct. kapacitetsudnyttelse. Vi forventer i fremtiden så i stedet at kunne køre fem dage om ugen i tre skift,” siger adm. direktør Allan Christiansen til FødevareWatch.

Han siger videre om investeringen på 50 mio. kr., at det handler om at få skiftet nogle linjer ud, som blev etableret helt tilbage i 1980. Det sker som led i den strategi, som skal gøre den danske brødforretning mere lønsom.

”Følger man vores selskab, så ved man, at vi på frostbrød i Unibake Danmark A/S arbejder målrettet på at kunne komme til at tjene penge. I den forbindelse har vi set, at det meget handler om,  at vi skal være dygtige på vores effektivitet. Det handler ikke om vores medarbejdere, som er rigtigt dygtige, det handler i højere grad om det udstyr, som vi bruger, og som kan sikre, at vi bliver lige så effektive som vores konkurrenter, som primært er fra udlandet,” siger Allan Christiansen.

Allan Christiansen, adm. dir. i Lantmännen Unibake Danmark A/S, der i 2017 skal fyre et større antal medarbejdere.
Allan Christiansen, adm. dir. i Lantmännen Unibake Danmark A/S, der i 2017 skal fyre et større antal medarbejdere.

I 2014 lød driftsresultatet i Unibake-forretningen i Danmark på minus 21,3 mio. kr. mod minus 45,3 mio. kr. året før, og årets resultat efter skat blev på minus 13,4 mio. kr. mod et minus på 27,5 mio. kr. i 2013.  Det negative resultater har gennem mange år mere været reglen end undtagelsen i Unibake Danmark, der senest havde plus på bundlinjen i 2010.

”Det der er positivt i det her, handler om at vores svenske ejere i Lantmännen kan se mulighederne i at investere 50 mio. kr. i Danmark. Det, synes jeg, er en tillidserklæring til vores medarbejdere her i Danmark, og man anerkender det arbejde, som bliver udført her. Det her et vigtigt skridt for os i forsøget på at være lønsomme i fremtiden, så vi også har en berettigelse til at være her fremover,” siger Allan Christiansen og tilføjer:

”Det er så bagsiden af medaljen, at det kommer til at berøre et antal arbejdspladser, og det er selvfølgelig aldrig positivt."

Planerne er lagt frem

På bageriet i Hatting tager man sig i dag af wienerbrødsproduktionen, som også skal forblive på stedet, men fra starten af 2017 vil der kun i begrænset omfang blive produceret brød på stedet. I dag er der omkring 250 medarbejdere på stedet, og der produceres omkring 20.000 ton brød. Efter flytningen vil produktionen være reduceret med omkring 8.000 ton.

"De planer, som vi fremlagde for samarbejdsudvalget tirsdag, og som vi har informeret medarbejderne om, betyder, at – hvis det ender med at blive det endelige resultat – så regner vi med, at omkring 28 stillinger skal nedlægges i Hatting. Men derudover kommer det også til at betyde, at vi i Holstebro - fordi vi automatiserer og flytter rundt – vil komme til at reducere med 10-12 arbejdspladser," forklarer Allan Christiansen videre om det arbejde, som man nu har skudt i gang i både Hatting og Holstebro.

Det er et langsigtet arbejde, for først i starten af 2017 regner direktøren med at kunne hive de første brød af båndene på de nye linjer i Holstebro.

"De første produkter fra de nye linjer kommer først ud i første kvartal 2017, men vi melder det ud meget tidligt, fordi en af vores vigtigste værdier handler om åbenhed. Vi tror på, at vores organisation er bedst tjent med, at vi er åbne omkring, hvad der skal ske, fordi vi i den proces så også kan involvere vores medarbejdere i at komme frem til det bedst mulige resultat i forhold til den løsning, som vi ender med at få implementeret," forklarer Allan Christiansen.

Lantmannen Unibake Danmark har i alt seks bagerier i Danmark, og samlet beskæftiger man omkring 1.200 medarbejdere.

Trods stor nedgang ser Unibake muligheder i frostmarkedet

Lantmännens finske brødopkøb godkendt

Lantmännen vil helgardere sig mod ledermangel

Il Fornaio på trapperne med nyt brand

Lantmännen satser stort på økologisk glutenfri produktion

Private label fylder godt i kummefryseren

Lantmännens danske brødforretninger går tilbage

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier