Dansk fødevareindustri kan drage nytte af 'århundredets El Niño'

Den kommende El Niño kan blive den værste i dette århundrede og skabe enorme problemer for den globale fødevareindustri, men en række lande – herunder Danmark – står faktisk til at vinde på vejrproblemerne, mener et japansk finanshus.
Foto: David Maung
Foto: David Maung

Vejrfænomenet El Niño, der kan skabe storme, tørke og ualmindeligt store mængder nedbør forskellige steder i verden, arbejder sig stadig op, og fra flere sider peges der nu på, at vi kan stå overfor den stærkeste El Niño i mere end hundrede år.

Men mens fænomenet truer den globale fødevareindustri samlet set, så er der faktisk nogle lande og selskaber, som kan drage stor nytte af de forhold, som El Niño bringer med sig.

Det skriver Bloomberg.

Ifølge nyhedsbureauet har det japanske finanshus Nomura Holding således kigget på, hvordan vejrfænomenet vil påvirke en række lande og selskaber. Og her er en af konklusionerne, at den danske fødevareindustri står til at vinde.

Hovedkonklusionen er ifølge Bloomberg, at fattige lande, som importerer de fleste af sine fødevarer, vil blive hårdest ramt, mens rigere lande med en stor eksport af fødevarer får en fordel.

Nomura har udarbejdet et såkaldt ”sårbarhedsindeks” over, hvor hårdt landene rammes. Og det toppes af asiatiske og afrikanske lande som blandt andet Bangladesh og Algeriet, mens også Rusland og Kina ligger højt i indekset. I den anden ende ligger Danmark som nummer 75 ud af de 80 lande i undersøgelsen, mens også lande som Norge, Holland, New Zealand, Argentina og Uruguay er at finde i bunden af listen.

Det japanske finanshus har også kigget på, hvilke selskaber, der vil vinde og tabe på ”århundredets El Niño”, og her er der gode nyheder for blandt andet Tesco og Monsanto, mens selskaber som General Mills, Kellogg, Tyson Foods og Mondelez forventes at blive hårdest ramt.

Eksperter advarer om ekstrem El Niño

Sådan kan fødevareproduktionen udvikle sig de næste ti år

Frostvejr kan sende Nutella-priser på himmelflugt

Californisk tørke sender mandel-pris op

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også