FødevareWatch

En listeria-smittet patient er død

En listeriasmittet patient er død. Fire personer blev  konstateret syge med listeria. Kilden er sporet til én virksomhed, Hjerting Laks, hvis direktør er skeptisk. Det er uklart, om smitten skyldes forkert håndtering af fisken. (opdateret 15.57)

Foto: Colourbox

Statens Serum Institut oplyser til TV 2, at en af fire listeria-smittede patienter er død. De fire blev syge efter at have spist produkter fra Hjerting Laks. Der er tale om en ældre person.

Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet har tidligere i dag meddelt, at man har sporet kilden til et mindre sygdomsudbrud af listeria, der havde ramt fire personer, til fiskeproducenten Hjerting Laks. Og det er altså en af de smittede personer, der nu er afgået ved døden.

"Laboratorierne har de seneste år fået langt bedre redskaber til at finde ud af præcis, hvilken undertype af listeriabakterien, der er i prøver fra patienter, virksomheder og fødevarer. Dette giver os mulighed for at opklare denne slags udbrud og finde smittekilden hurtigere og mere præcist end tidligere," hed det i en pressemeddelelse fra Tyra Grove Krause, overlæge i Statens Serum Institut tidligere på dagen.

Efterfølgende konstaterer hun nu over for TV 2:

"En af de fire, der er blevet smittet under dette udbrud, er død. Alle de smittede er ældre personer, der har haft underliggende sygdomme og derfor er i risikogruppen. Så vedkommende er død af listeria, fordi personen var svækket i forvejen."

Virksomheden Hjerting Laks blev også sidste år sat i forbindelse med et mindre udbrud af listeria med samme bakterietype. Fødevarestyrelsen tager derfor situationen meget alvorligt og har været på gentagne kontrolbesøg og har skærpet kontrollen af listeria på virksomheden, som i øvrigt samarbejder med Fødevarestyrelsen om at løse problemet.

Der er ikke i 2015 blevet påvist forhøjede niveauer af listeria i nogen af virksomhedens produkter på markedet. Listeria er en naturligt forekommende bakterie, som gerne må være til stede i små mængder i visse, såkaldt stabiliserede produkter.

Sektionsleder Annette Perge fra Fødevarestyrelsen understreger i pressemeddelelsen om udbruddet:

"Som forbruger skal man huske på, at man risikerer, at antallet af listeriabakterier vokser til et farligt niveau, hvis man ikke håndterer fiskeprodukterne korrekt. Derfor vil vi minde forbrugerne om at følge Fødevarestyrelsens råd om god køkkenhygiejne. Man bør fx sørge for at lægge fiskeprodukter på køl ved 5 grader, smide mad ud der har overskredet "Sidste anvendelsesdato" og huske, at når emballagen er åbnet, holder produkterne kun få dage på køl."

Hun vil ikke over for TV2 afvise, at de smittede er blevet syge, fordi de har håndteret fiskeprodukterne forkert hjemme. Derfor er firmaet ikke blevet bedt tilbagekalde produkter.

Familiejet firma

Hjerting Laks er ejet af Hjerting Laks Holding, der er ejet af Christoph Leo Kjærgaard og Andreas Walther Kjærdgaard. Christoph Leo Kjærgaard er adm. direktør i virksomheden, mens Andreas Walter Kjærgaard er bestyrelsesformand.

Der er tale om en typisk mellemstor dansk virksomhed, der i det senest offentliggjorte regnskab, afslutttet ultimo juni 2014, havde et halvt hundrede medarbejdere og et overskud på 7,2 mio. kr. Balancesummen er på 64,6 mio. kr., mens egenkapitalen udgør 27,6 mio. kr.

Christoph Kjærgaard siger til TV2, at han ikke er sikker på, at bakterien stammer fra Hjerting Laks.

"De har ikke undersøgt til bunds, om bakterien kan stamme fra en anden producent. Det har vi klaget over," siger han.

Hjerting-direktør: Alle 2015-prøver opfylder fødevarekrav 

Listeria-sag sender Jørn A. mod afgrunden

Listeriafund i bornholmsk sødmælk

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier