FødevareWatch

Tidligere TDC-chef skal holde styr på seks pizzafyres forretning

Anders Kjørup er ny adm. direktør i restaurantkæden Gorm’s, hvor han skal lægge strategi og struktur på forretningen.

De seks iværksættere bag Gorm's. Fra venstre øverst: Gorm Wisweh, Kim Keller, Jakob Heiberg. Nederst fra venstre: Christian Madsen, Andreas Byder og Jonas Fogh. Foto: Gorm's

Indtil for fire dage siden har det været seks innovative og kreative madnørder, der har drevet restaurantkæden Gorm’s.

De første år gik det fint med at drive forretningen mere med hjertet end med hjernen. Men i takt med, at flere restauranter er skudt op, og medarbejderstaben er vokset til 145, er behovet for at have en, der kan træffe beslutninger, lægge en strategi og følge den, steget.

Derfor har de seks stiftere: Gorm Wisweh, Andreas Byder, Kim Keller, Christian Madsen, Jonas Fogh og Jacob Heiberg netop ansat Anders Kjørup som adm. direktør.

"Der er ikke nogle af os, der har evner til at strukturere og sætte i kasser. Vi er seks af lidt den samme slags, og vi har manglet en, der siger, at sådan gør man. Nu har Anders været her i fire dage, og vi kan allerede se, at nogle af de ting, han gør, gør han ti gange mere tjekket, end vi nogensinde har gjort," siger Andreas Byder.

For de seks iværksættere er det kreativiteten og opstarten, der er sjov, mens driftsopgaver, forhandling af kontrakter ol. er sure pligtopgaver. De er ikke typerne, der bruger lang tid på at planlægge og tænke over tingene. Beslutningen om at åbne en restaurant blev da også taget kun et par uger efter, at de fem kammerater Andreas Byder, Kim Keller, Christian Madsen, Jonas Fogh og Jacob Heiberg havde mødt Gorm Wisweh første gang.

"Vi fem havde været i branchen i mange år, og vi snakkede om, at det kunne være sjovt at lave noget mere. Så hørte vi, at der var en lille krøllet fætter på Bornholm, som lavede fantastiske pizzaer, og vi ringede og spurgte, om han havde lyst til at mødes. Vi mødtes en aften i København, og et par uger efter købte vi Magstræde," siger Andreas Byder.

Idéen var at lavet noget, der udfyldte det hul på markedet, som de mente, der var. De skulle ikke være dyr gourmetmad, men heller ikke bare almindelige pizzaer. Det var i 2008, at de besluttede sig for at gå i gang, og de seks madentusiaster åbnede altså restauranten, netop som finanskrisen brød løs.

"Vi lærte det på den hårde måde. Vi fik nogle tæv de første par måneder, men så gik det rigtig, rigtig godt, og vi købte rimelig hurtigt en ny restaurant i Espergærde," siger Andreas Byder.

Den restaurant har de dog ikke længere, fordi den ikke kunne løbe rundt. Til gengæld har de i dag otte andre, mens den niende åbner i Field’s om en måneds tid. Derudover har de to franchiserestauranter i Japan, som blev åbnet, fordi en japaner blev så vild med det koncept, at han selv måtte være en del af det, og den var de seks iværksættere med på.

"Vi er alle sammen sådan nogle legebørn, og det kan man være til en vis grad med en eller to restauranter. Men når man har otte, er det også nogle andres liv, vi gambler med. Det er folks arbejde, og folk bestiller bryllupper osv. hos os. Så kan det ikke bare være leg det hele," siger Andreas Byder.

Og derfor begyndte de at lede efter en adm. direktør. Kim Keller blev i den forbindelse opmærksom på Anders Kjørup, som han sidder i bestyrelse sammen med hos fiskebutikken HAV.

"En dag fortalte Kim om de udfordringer, de havde i virksomheden. De står med en rigtig god vækstcase, hvor de hele tiden åbner nye butikker. Men den administrative byrde og det at opbygge en organisation, der kan understøtte væksten, er ikke noget, de hverken har tid eller kompetencer til. Og så sagde Kim: ”Det er jo sådan noget, du kan finde ud af,”" fortæller Anders Kjørup, om, hvordan han fik tilbudt jobbet.

Efter overvejelser og samtaler med alle de seks ejere valgte han at opsige jobbet som kommerciel direktør i virksomheden Shopbox. 37-årige Anders Kjørup har derudover en fortid som salgsdirektør i TDC, og han træder derfor ind i en helt ny branche. Men det skræmmer ham nu ikke.

"Jeg er ikke dygtig til at drive en restaurant, men til at drive organisationer, lede andre og få dem til at blive bedre til det, de er gode til. Om jeg gør det i telebranchen eller restaurationsbranchen er ikke det afgørende. Ledergerningen er også et håndværk," siger Anders Kjørup.

At det er seks venner og iværksættere, han skal stå i spidsen for, skræmmer ham heller ikke.

"Det har været en forudsætning for, at jeg er hoppet med, at kemien mellem dem - og mellem dem og mig - fungerer. Der er en vildskab og kreativitet, som vi selvfølgelig skal beholde, men der skal også være rentabilitet. Der vil være nogle gange, hvor jeg kommer til at skulle sætte foden ned og sige, at det kommer vi ikke til at gøre. Det har jeg spurgt, om de er parate til," siger Anders Kjørup.

Og alle seks stiftere giver ham deres ord på, at det er de klar til.

"Alle synes, det er fedt at få Anders med ombord. Men det er nu lidt sjovt, at det er en helt anden mand, som jeg ikke kender særlig godt, der træffer den beslutning, som jeg ville have stået for, før han kom. Men det er også mega sundt," siger Andreas Byder.

Det er især i løbet af 2014, at Gorm’s er vokset. Ved indgangen til 2014 var der omkring 80 medarbejdere i virksomheden. I regnskabsåret 2014/2015 omsatte Gorm’s for 32 mio. kr., og Anders Kjørup forventer, at de i det regnskabsår, de netop har taget hul på, vil ramme en omsætning på mindst 45 mio. kr.

Fremstormende pizzakæde indsætter direktør

Torvehallerne vil opruste på detail

Gourmetpizzakæde mangler leder

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier