Fonterras kinesiske opkøb har mistet 12 pct. af værdien

På bare fire måneder er værdien af den aktieandel mejerikæmpen Fonterra købet i en kinesisk aktør tidligere på året faldet 12 pct. under, hvad den newzealandske koncern betalte.

Midt i marts opkøbte verdens største eksportør af mejeriprodukter, newzealandske Fonterra, en markant aktieandel i det kinesiske selskab Beingmate, der primært producerer modermælkserstatning.

Det skete næsten 7 måneder efter, at opkøbet var blevet annonceret, og Fonterra endte med at betale en markant højere pris for en mindre andel end forventet.

I stedet for 20 pct. af aktierne satte selskabet sig kun på 18,8 pct. af aktierne, men man måtte punge ud med 3.464 mio. kinesiske yuan, hvilket på det tidspunkt svarede til omkring 750 mio. newzealandske dollars, mod de 615 mio. dollars, man oprindeligt havde forventet at skulle betale.

Og nu er der endnu flere dårlige nyheder for storkoncernen i forbindelse med det kinesiske opkøb.

Ifølge mediet NZ City er værdien af Beingmates aktier nemlig faldet så meget på det seneste, at den nu ligger 12 pct. under, hvad Fonterra betalte for fire måneder siden.

Fonterra betalte 18 yuan stykket for de mere end 192 millioner aktier, man overtog, og torsdag i sidste uge lå aktieprisen helt nede i 15,82 yuan.

Det er samtidig en halvering af aktieprisen siden midten af juni, hvor den var helt oppe i et rekordleje på 30,95 yuan efter et første halvår hvor værdien var steget med 100 pct.

I den forgangne måned solgte Fonterra for tredje gang nogensinde en såkaldt dim sum-obligation, der havde en værdi på 1 mia. yuan. De penge skal netop bruges til at finansiere aktieopkøbet.

Dim sum-obligationer er en speciel type obligationer, som blev indført i 2007. De giver udenlandske selskaber mulighed for lettere at købe kinesisk valuta for at kunne investere i landet.

De første af disse obligationer blev udstedt af den kinesiske statsbank, men siden 2010 har også banker uden for landet kunnet udstede dem.

Fonterra køber mindre kinesisk andel end ventet

Fonterras kinesiske opkøb kan blive 418 mio dyrere

Kinesisk Fonterra-partner køber op

Global Arla-rival på opkøb i Kina

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Tidligere ISS-topchef Jeff Gravenhorst kommer til at stå i spidsen for Coop-bestyrelsen, hvor han har siddet på posten som næstformand siden foråret 2022. | Foto: Stine Bidstrup

Coop vælger ny formand

Tidligere ISS-direktør sætter sig for bordenden af dagligvarekoncernen, erfarer Børsen. (Opdateres)

For abonnenter


Læs ogsåFoto: Pr

Danforel kæmper sig ud af barsk periode

For abonnenter