Regeringen: Ingen kæmpe-supermarkeder foreløbigt

Regeringen vil liberalisere planloven, men de omstridte hypermarkeder er ikke en del af planerne ifølge erhvervs- og vækstministeren.
Bilka i Tilst er et af de største danske hypermarkeder. Det er bygget før den nuværende planlov trådte i kraft, der forbød at bygge supermarkeder på over 3500 kvadratmeter. | Foto: Casper Dalhoff/Jyllands-Posten
Bilka i Tilst er et af de største danske hypermarkeder. Det er bygget før den nuværende planlov trådte i kraft, der forbød at bygge supermarkeder på over 3500 kvadratmeter. | Foto: Casper Dalhoff/Jyllands-Posten
AF RASMUS BENDTSEN

Det bliver ikke inden for den nærmeste fremtid, at store detailvarehuse og indkøbscentre - de såkaldte hypermarkeder kommer til at skyde op i udkanten af de danske byer.

Selv om regeringen planlægger at liberalisere planloven, er en blåstempling af ypermarkederne ikke på tapetet hos den nye V-regering.

"Jeg vil sige, at det ikke er det spørgsmål, der er mest presserende på mit bord nu. Det, der er det største problem i forhold til planloven, er, at vi skal have den sunde fornuft til at råde igen i landområderne og give hele Danmark lov til at udvikle sig,« siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

I regeringsgrundlaget lægger regeringen op til, at planloven skal lempes.

"V vil også liberalisere planloven, så kommunerne får mere frihed. Det gælder blandt andet i det åbne land og kystnære områder," hedder det i regeringsgrundlaget.

Til gengæld nævner regeringen intet om, at man vil fjerne loftet over butiksstørrelser. Dermed er der lange udsigter til, at hypermarkederne kan skyde op rundt omkring i landet, hvilket går stik imod hvilket Produktivitetskommissionens anbefalinger.

Venstre vil tillade storcentre overalt

Per Bank forudser flere butikslukninger

Produktivitetskommissionen udkom sidste år med en større rapport, der kom med forslag og anbefalinger til, hvordan man kunne styrke produktiviteten i Danmark. Her slog kommissionen på tromme for, at planloven skulle ændres, så det blev muligt at opføre store butikker og hypermarkeder.

"Regeringsgrundlaget nævner ikke størrelsen på butikker. Det er særligt denne, som produktivitetskommissionen har fremhævet i forhold til planloven, men det ser ud til, at ambitionerne om en liberalisering af planloven ligger et godt stykke derfra," siger Nicolai Kaarsen, økonom i tænketanken Kraka, der har analyseret, hvor meget det nye regeringsgrundlag læner sig op af Produktivitetskommissionens anbefalinger.

Hos De Samvirkende Købmænd, glæder adm. direktør John Wagner sig over, at der ikke foreløbigt er lagt op til flere hypermarkeder i Danmark. Brancheorganisationen har længe kæmpet imod hypermarkederne, som de frygter, vil medføre butiksdød og affolkede bymidter i den danske byer.

"Det er et udtryk for omtanke og ansvarlighed, hvis regeringen vil undersøge tingene rigtig grundigt, inden man vil liberalisere planloven," siger han.

Cepos: Der skal også åbnes for større supermarkeder

Købmænd: Venstre svigter landdistrikterne

Ny rapport: Dansk Supermarked ligner en taber

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også