FødevareWatch

Chr. Hansen om russisk importforbud: Tager vores forholdsregler

Når præsident Putins forlænger importstoppet for EU-fødevarer med et år, får det en producent som Chr. Hansen til at tage sine forholdsregler. Det sker blandt andet gennem opbygningen af et større lager.

Foto: PR

Rusland med præsident Vladimir Putin i spidsen varslede i denne uge, at det forlænger sit importforbud af en række vestlige fødevarer med et år.

Hos den danske ingredienskoncern Chr. Hansen er man ikke direkte ramt af forbuddet, da selskabets produkter ikke er på listen over forbudte varer, men selskabet tager dog en række forholdsregler, så man er forsikret mod yderligere stramninger fra Putins hånd.

"Vi opretholder et relativt højt sikkerhedslager i særligt Rusland, men også Ukraine, så vi kan dække os ind i mange måneder, hvis der skulle komme yderligere turbulens," siger Jacob Vishof Paulsen, der er Group Vice President for EMEA-regionen og en del af koncernledelsen hos Chr. Hansen.

Han siger, at effekten af importforbuddet, der blev iværksat i august sidste år, ikke har kunnet ses direkte i Chr. Hansen regnskabsbøger, da forbuddet primært har betydet, at ordrerne er kommet fra lande, der ikke er berørt af importforbuddet.

"Vi har nogle kunder i Vesteuropa, som er sanktioneret af Rusland, som ikke har mulighed for at sende varer i Rusland. Men vi samler volumen op andre steder hos kunder, der ikke er sanktioneret," siger han til Ritzau Finans.

Til gengæld har det russiske importforbud gjort ondt på nogle af Chr. Hansens kunder i Europa, som ikke længere har mulighed for at sælge varer til Rusland.

"Der er nogle kunder, som har mistet en kæmpe eksport til Rusland, og der forsøger vi selvfølgelig at tage lidt hensyn og hjælpe dem med at udvikle andre nye produkter. For eksempel produkter, der gør, at de kan spare på omkostningerne i produktionen. Så vores fokus ændres lidt i forhold til de kunder," siger Jacob Vishof Paulsen.

Chr. Hansen frygter ikke, at selskabets produkter risikerer at komme på listen over forbudte produkter. Det begrunder Jacob Vishof Paulsen med, at Rusland får svært ved at have en høj egenproduktion af for eksempel mejerivarer, hvis landet blokerer for de ingredienser, der skal i mælk og ost.

"Vi har ingredienser, der gør, at der kan blive produceret mejeriprodukter i Rusland, så de kan ikke producere deres ost og yoghurt uden de ingredienser, som vi er en af leverandørerne af," siger Jacob Vishof Paulsen.

Det russiske importforbud kom sidste år som svar på, at EU-landene sammen med en række andre vestlige lande indførte sanktioner mod Rusland som følge af landets involvering i konflikten i Ukraine.

Sanktionerne, der blandt andet betød indefrysning af midler, er flere gange blevet udvidet til at gælde flere personer og virksomheder.

Ny amerikansk aktør fjerner kunstige farve- og smagsstoffer

Chr. Hansen: Græsk youghurt nyder godt af probiotikaforbud

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier