Chr. Hansen om russisk importforbud: Tager vores forholdsregler

Når præsident Putins forlænger importstoppet for EU-fødevarer med et år, får det en producent som Chr. Hansen til at tage sine forholdsregler. Det sker blandt andet gennem opbygningen af et større lager.
Foto: PR
Foto: PR
AF RITZAU FINANS

Rusland med præsident Vladimir Putin i spidsen varslede i denne uge, at det forlænger sit importforbud af en række vestlige fødevarer med et år.

Hos den danske ingredienskoncern Chr. Hansen er man ikke direkte ramt af forbuddet, da selskabets produkter ikke er på listen over forbudte varer, men selskabet tager dog en række forholdsregler, så man er forsikret mod yderligere stramninger fra Putins hånd.

"Vi opretholder et relativt højt sikkerhedslager i særligt Rusland, men også Ukraine, så vi kan dække os ind i mange måneder, hvis der skulle komme yderligere turbulens," siger Jacob Vishof Paulsen, der er Group Vice President for EMEA-regionen og en del af koncernledelsen hos Chr. Hansen.

Han siger, at effekten af importforbuddet, der blev iværksat i august sidste år, ikke har kunnet ses direkte i Chr. Hansen regnskabsbøger, da forbuddet primært har betydet, at ordrerne er kommet fra lande, der ikke er berørt af importforbuddet.

"Vi har nogle kunder i Vesteuropa, som er sanktioneret af Rusland, som ikke har mulighed for at sende varer i Rusland. Men vi samler volumen op andre steder hos kunder, der ikke er sanktioneret," siger han til Ritzau Finans.

Til gengæld har det russiske importforbud gjort ondt på nogle af Chr. Hansens kunder i Europa, som ikke længere har mulighed for at sælge varer til Rusland.

"Der er nogle kunder, som har mistet en kæmpe eksport til Rusland, og der forsøger vi selvfølgelig at tage lidt hensyn og hjælpe dem med at udvikle andre nye produkter. For eksempel produkter, der gør, at de kan spare på omkostningerne i produktionen. Så vores fokus ændres lidt i forhold til de kunder," siger Jacob Vishof Paulsen.

Chr. Hansen frygter ikke, at selskabets produkter risikerer at komme på listen over forbudte produkter. Det begrunder Jacob Vishof Paulsen med, at Rusland får svært ved at have en høj egenproduktion af for eksempel mejerivarer, hvis landet blokerer for de ingredienser, der skal i mælk og ost.

"Vi har ingredienser, der gør, at der kan blive produceret mejeriprodukter i Rusland, så de kan ikke producere deres ost og yoghurt uden de ingredienser, som vi er en af leverandørerne af," siger Jacob Vishof Paulsen.

Det russiske importforbud kom sidste år som svar på, at EU-landene sammen med en række andre vestlige lande indførte sanktioner mod Rusland som følge af landets involvering i konflikten i Ukraine.

Sanktionerne, der blandt andet betød indefrysning af midler, er flere gange blevet udvidet til at gælde flere personer og virksomheder.

Ny amerikansk aktør fjerner kunstige farve- og smagsstoffer

Chr. Hansen: Græsk youghurt nyder godt af probiotikaforbud

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også