FødevareWatch

Kineserne er vilde med danske grisetæer

Danske virksomheder sælger endnu en gang rekordmange varer til Kina.

Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV

Kineserne importerer varer og tjenester fra Danmark som aldrig før. Hele 41,1 mia. kr. købte kineserne danske varer og tjenester for i 2014. Det er 5,6 pct. mere end året før, viser tal fra Dansk Industri, DI.

Den danske ting, som kineserne er mest vilde med, er søtransport. Mærsk og andre danske rederier sejlede varer rundt for kineserne for over 16 mia. kr. i 2014. Derudover eksporterer danske virksomheder mange maskiner, medicin, fødevarer og pelse til Kina. F.eks. er Kina storimportør af spiseligt slagteaffald fra Danmark.

Kinas økonomi er i hastig vækst, og det er en af grundene til, at danske virksomheder sælger mere og mere til Kina. Men faktisk klarer de danske virksomheder sig også væsentligt bedre end virksomhederne i de andre EU-lande.

"Danske varer har et godt renomme i Kina, især inden for fødevarer. Samtidig er der kommet et meget større fokus på bæredygtig udvikling i Kina. Der er ingen tvivl om, at det er områder, hvor danske virksomheder har gjort et godt og stort indtryk i Kina," siger Peter Thagesen, der er underdirektør i DI.

Og på netop det område er der udsigt til, at danskerne kan komme til at sælge meget mere til kineserne. Den kinesiske regering har nemlig planer om at bruge 2.100 mia. kr. på at bekæmpe vandforurening, og her kan der blive brug for grøn teknologi fra danske virksomheder.

Med 150 mio. ældre er velfærdsteknologi også et område, som kineserne får mere og mere brug for at importere. Sidst men ikke mindst er der efterspørgslen efter fødevarer, hvor kvalitet og sikkerhed er et område, hvor danske virksomheder er langt foran de kinesiske.

En af de ting, som danske virksomheder har været dygtige til i Kina, er at tilpasse varerne til det kinesiske marked. For selvom kineserne er vilde med vores produkter, vil de ikke have helt det samme som os. Derfor er det vigtigt, at de danske virksomheder holder fast i at tilpasse varerne det kinesiske marked, mener Peter Thagesen.

Danmarks eksport til Kina

År Eksport i alt
2005 13,7 mia. kr.
2006 18,3 mia. kr.
2007 24,8 mia. kr.
2008 26,4 mia. kr.
2009 22,3 mia. kr.
2010 27,4 mia. kr.
2011 29,5 mia. kr.
2012 36,3 mia. kr.
2013 39,2 mia. kr.
2014 41,4 mia. kr.

 

"Danske virksomheder har været gode til at etablere sig på det kinesiske marked og forstå, at hvis man skal levere på det kinesiske marked og være succesfuld, kræver det, at man udvikler produkter specifikt til det kinesiske marked. Bestseller er et godt eksempel på det. De kommer ikke med standardstørrelser, som passer på det globale marked, men producerer i stedet varer, der passer specifikt til de kinesiske forbrugere," siger Peter Thagesen.

I dag er Kina det land, som Danmark eksporterer sjette mest til, og alene i årets første tre måneder er eksporten til Kina steget med yderligere 25 pct. Det er tvivlsomt, om det høje tal holder hele året, men Peter Thagesen er overbevist om, at Kina fortsat vil blive et vigtigere og vigtigere eksportmarked for Danmark.

"For 25 år siden sagde man ofte, at hvis man ikke kunne sælge det til Europa, kunne man altid sælge det til Kina. Den går ikke mere. Forbrugerne i Kina er blevet langt mere bevidste om deres rettigheder og har fået mere fokus på kvalitet. Det kommer danske virksomheder til gode, fordi de er kendte for kvalitet," siger Peter Thagesen.

Selvom den danske eksport er steget stødt de seneste år, køber vi dog stadig flere varer af kineserne, end vi sælger til dem. I fjor importerede vi for ni mia. kr. mere fra Kina, end vi eksporterede. Forskellen mellem im- og eksport er dog væsentligt mindre end i 2010, da vi købte for 18 mia. kr. mere, end vi solgte.

Grisetæer er en guldgrube

Nowaco er Nordjyllands globale købmand

Russisk forbud kan styrke Kina-eksport 

Mere fra FødevareWatch

Diningsix-direktør takker af

Restaurantkoncernens adm. direktør giver i stedet stafetten videre til medstifter, mens han selv fortsætter som kommerciel direktør udstationeret i London.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier