FødevareWatch

Arla og fransk konkurrent indgår vigtig aftale

Da Arla sidste år fusionerede med belgiske Walhorn AG, fulgte der et joint venture med den franske konkurrent Lactalis med. Efter måneders forhandlinger er de to parter blevet enige om fremtiden i den belgiske forretning.

Foto: Jesper Olesen/Jyllands-Posten

Godt et år efter at repræsentantskabet i Arla godkendte fusionen med belgiske EGM Walhorn, som trådte formelt i kraft i august 2014, har de nye ejere fået en vigtig aftale på plads med en partner, som fulgte med i købet.

EGM Walhorn, der årligt producerer 550 millioner liter mælk og omsætter for 1,8 mia. kroner, indgik nemlig i et fælles joint venture med det privatejede franske mejeri Lactalis, som man siden Arla-fusionen har forsøgt at finde en løsning på.

I en fælles meddelelse oplyser de to mejeriselskaber, at det nu er lykkedes at finde en fremtid for joint venturet, der hedder Walhorn AG, og som handler om forretningen i et enkelt mejeri, hvor Lactalis ejer 51 pct. af aktierne, mens Arla har resten. Mejeriet producerer primært mælkepulver samt en række mælke- og flødeprodukter.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

"Vi har nået en aftale, som både vi og Lactalis kan være tilfredse med, og som gavner begge parter," hedder det i en kort kommentar fra Arlas pressechef, Theis Brøgger, til FødevareWatch.

Med udgangen af juni i år overtager Lactalis de resterende aktier i mejeriet fra Arla, der frem til udgangen af juni 2016 har forpligtet sig til at sælge den nuværende mælkemængde på 450 millioner mælk ind til det franske selskab, som så fremover skal drive mejeriet på egen hånd. Derefter hedder aftalen, at Arla skal videresælge 100 millioner liter mælk til Lactalis-mejeriet om året.

I forhold til de omkring 800 belgiske mælkeproducenter, der med sidste års fusion blev andelshavere i Arla Foods, kommer aftalen ikke til at ændre noget, og Arla får med aftalen stadig bedre adgang til den mælk, som man med fusionen havde planer om. Den mælk kan ikke forarbejdes på Walhorn AG, men bliver i stedet kørt til to andre nærliggende Arla-mejerier i Pronsfeld i Tyskland og Nijkerk i Holland.

Pronsfeld ligger nær grænsen til Belgien, og Arla indsamlede forud for fusionen mælk i det område, hvor størstedelen af Walhorns andelshavere driver deres gårde. Walhorn havde derudover også andelshavere i Holland.

Arlas belgiske fusion er godkendt

Arla er nu det næststørste mejeriselskab i Tyskland

Arla: Fusion speeder Afrika-strategi op

Mere fra FødevareWatch

Maltdirektør efter værste år i årtier: "Det er meget ubehageligt"

Udfordringerne har aldrig været større i Sophus Fuglsang Export-Maltfabriks over hundredårige lange virke, som i det seneste år. Det nye regnskab viser største dyk på bundlinjen i topchefens hukommelse. Virksomheden er dog godt polstret, forsikrer han, men han frygter den usikkerhed, som energikrisen lige nu medfører.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier