Godsejer sælger: For mange forhindringer i Danmark

Mulighederne for at tjene penge på landbrugsdrift i Danmark er simpelthen blevet for ringe.
Det mener godsejer Hans-Dietrich Lorey, som nu tager konsekvensen og sætter hele bedriften, Follerupgaard, til salg for 128 mio. kr.
"Gennem en årrække har myndighederne og politikerne gjort det stadigt vanskeligere at skabe en fornuftig indtjening på drift af landbrug i Danmark. Vi er pålagt hårde afgifter og begrænses hele tiden af eksempelvis randzoner og danske særregler for, hvor meget gødning, vi må anvende på markerne," Hans-Dietrich Lorey.
Disse vanskelige rammevilkår har lagt et økonomisk pres på erhvervet, som blev dramatisk forøget i 2014, da Rusland indledte en boykot af fødevarer fra blandt andet EU.
"Det medførte, at svinekødsprisen faldt voldsomt, og det kan virkelig mærkes på en bedrift som denne, der årligt leverer 15.000 slagtesvin. I løbet af nogle år finder slagterierne givetvis andre markeder, men jeg er 55, og jeg vil ikke bruge min pensionsopsparing, mens jeg venter på bedre tider," siger Hans-Dietrich Lorey.
Han overtog Follerupgaard i fri handel for 34 år siden, og han lægger ikke skjul på, at meget har ændret sig i dansk landbrug siden 1981.
"Dengang var man stolt af at være landmand i Danmark. I dag er stemningen i Danmark sådan, at man ikke tør sige højt, at man er landmand og svineproducent, når man er i byen. Når myndighederne og politikerne samtidig bliver ved med at opstille forhindringer for vores erhverv, så bliver det hele til sidst for surt. Jeg gider rent ud sagt ikke kæmpe for det mere," siger Hans-Dietrich Lorey.
Udover en stor svineproduktion har Follerupgaard et jordtilliggende på 429 hektar, som ifølge salgsmaterialet er samlet "i gode store herregårdsmatrikler" af særdeles god bonitet. Med andre ord en såkaldt Formel-1-gård, som ejeren altså ikke finder det værd at drive videre under danske rammevilkår.
Landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug kæmper i denne uge mod staten ved Vestre Landsret i en sag, der skal afklare, om de danske særregler for gødning er ulovlige. Særreglerne medfører, at danske landmænd skal anvende langt mindre gødning end eksempelvis tyske landmænd, der følger EU-reglerne på området. De danske særregler vurderes at reducere størrelsen af kornhøsten i Danmark med 1,3 mio. tons og har medført, at kvaliteten af det danske korn har været støt faldende og i 2014 var den laveste nogensinde.
Relaterede artikler:
Historisk gods vil tjene penge på øl
For abonnenter