Ny planlovspakke skal hjælpe landdistrikterne

Regeringen lancerer ny planlovspakke, der skal skabe vækst og arbejdspladser i udkantsområderne. Ifølge en ekspert er der dog blot tale om ”lappeløsninger” og efterlyser en samlet indsats for landdistrikterne.
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Foto: Jens Dresling/Polfoto
AF RASMUS BENDTSEN OG BO NIELSEN

Regeringen er klar med en ny planlovspakke, der skal skabe vækst i landets lidende yderkommuner. Konkret præsenterer regeringen torsdag 12 lempelser i planloven, der skal forsøge at holde hånden under erhvervsliv og arbejdspladser i udkantsområderne.

Desuden er regeringen også klar med over 225 mio. kr. til en nedrivningspulje, der frem mod 2020 skal fjerne tomme og forfaldne huse fra landkortet.

"Initiativerne imødekommer en del af de ønsker, som vi har hørt, at kommunerne har i forhold til planloven. Det er tiltag, der vil gavne vores erhverv og beskæftigelse i landdistrikterne," siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Ministerium kritiseres for at stække vækstplan

Hun vil dog ikke sætte tal på, hvor mange arbejdspladser initiativerne kan skabe.

Yderområderne er igennem de seneste årti blevet hægtet af jobkapløbet sammenlignet med landets større byer.

I København er der i dag 87.000 flere fuldtidsjob end midt i 1990’erne, svarende til knap 90 pct. af den nationale jobvækst i perioden fra 1996 til 2013, viser en analyse fra Danske Regioner.

Jørgen Møller, forsker i landdistrikter på Aalborg Universitet, er heller ikke imponeret over regeringens planer. Han savner en samlet indsats for udkantsområderne.

"Det er en ophobning af en masse forslag, der har ligget i skuffen, og som man har snakket om tidligere. Vi mangler dog stadig en plan for landdistrikterne. Hvad er det vi vil? Det skulle vi have haft før, vi begynder at ændre i lovgivningen," siger han.

De 12 initiativer i planlovspakken vil blandt andet gøre det muligt for store butikker som eksempelvis Elgiganten at placere sig i bykernen i landets mindre byer. Tidligere har større butikker på over 2000 m2 kun måtte åbne dørene i centrum af byer med over 40.000 indbyggere.

"Det her kommer til at styrke yderområderne. Det giver kommunerne mulighed for hurtigere at udvikle erhverv, arbejdspladser samt at styrke landdistrikternes bymidter," siger Kirsten Brosbøl.

Miljøminister: Naturplan skal skabe rød tråd i Danmark

Planlovspakken er endnu en del i rækken af vækstinitiativer, der er blevet strøet fra regeringens hånd gennem de sidste dage. Overskriften for vækstinitiativerne har blandt andet været udkantsdanmark, og ifølge Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, er en lempelse af planloven kernen i forsøget på at komme udkanten til hjælp.

"Vi kan se, at væksten starter i København og Aarhus. Men vi risikerer, at der er dele af landet, der bliver hægtet af. Det skal initiativerne være med til at ændre på,”" siger han.

Jørgen Møller mener dog, at der er lang vej endnu.

"Regeringen mangler at fremlægge en vision for Danmark, som er lidt mere indholdsmættet, end at man skal kunne arbejde overalt i landet. Man mangler nytænkning, hvor man virkelig går ind og laver om i planloven, i stedet for at komme med en hoben lappeløsninger."

Måling: Danskerne klart imod flere storcentre

Venstre vil tillade storcentre overalt

E-handel truer detailgiganter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også