FødevareWatch

Krydderibranche leder fortsat efter mandlen

Krydderiselskabet har siden årsskiftet været ramt af en stribe af tilbagekaldelser på grund af fund af udeklarerede nødder. Branchen er nu i færd med at gå forsyningskæden efter i sømmene.

Foto: Colourbox

Siden årsskiftet er en bølge af tilbagekaldelser skyllet ind over krydderibranchen, hvor flere selskaber har været nødsaget til at hive produkter af hylderne i Europa, USA og Canada.

Problemet startede i februar, da Santa Maria fandt spor af mandler i mere end 40 krydderiblandinger, hvori der indgik paprika fra en spansk råvareleverandør.

Fundet af mandlerne, der kan gøre allergikere syge, betød, at virksomheden måtte tilbagekalde produkter i blandt andet Danmark, Sverige, Norge og England og opsige samarbejdet med leverandøren.

Hvad årsagen er, kan jeg simpelthen ikke udtale mig om, for jeg ved det ikke. Der sidder folk på vores hovedkontor, som er i gang med at undersøge sagen"

Tommy Rugaard, adm. direktør, Santa Maria
Selskabet advarede samtidig EU, og få uger efter trak Neogen og Barts Ingredients produkter med kommen tilbage, da de indeholdt spor af mandler og peanuts, mens der sidenhen har været en stribe af tilbagekaldelser af krydderier i stort set alle europæiske lande.

Ikke mindst herhjemme hvor Dansk Supermarked pilledet paprika af hylderne i Netto og Føtex i slutningen af marts, ligesom Rema 1000 og Dagrofa også har måttet trække paprika tilbage på grund af spor af mandler.

Santa Maria er nu i færd med at gå sin forsyningskæde efter i sømmene, men knap halvanden måned efter de oprindelige fund, er det stadig et mysterium, hvordan mandlerne kunne havne i krydderiblandingerne. 

Tester alle produkter med paprika

"Hvad årsagen er, kan jeg simpelthen ikke udtale mig om, for jeg ved det ikke. Der sidder folk på vores hovedkontor, som er i gang med at undersøge sagen, og som har dialogen med de forskellige parter," siger adm. direktør Tommy Rugaard til FødevareWatch.

Han fortæller, at Santa Maria, der er ejet af finske Paulig Group, nu tester alle produkter med paprika for at sikre sig, at de ikke indeholder spor af mandler eller andre nødder.

Vores vigtigste prioritet er vores fødevaresikkerhed, og at forbrugerne føler, at de kan stole på vores produkter"

Tommy Rugaard, adm. direktør, Santa Maria
"Før i tiden lavede vi kun stikprøvekontroller, men nu tester vi hele tiden på grund af det her tilfælde. Vores vigtigste prioritet er vores fødevaresikkerhed, og at forbrugerne føler, at de kan stole på vores produkter," siger Tommy Rugaard.

De britiske fødevaremyndigheder og en række brancheaktører, herunder Seasoning Spice Association, holdt i februar et møde, hvor man diskuterede, hvordan problemet kan være opstået, og hvad man kan gøre for at komme det til livs.

Samtidig har den britiske producent Barts Ingredients, der tilbagekaldte en række krydderiblandinger i januar, rejst tvivl om, hvorvidt metoden, der bliver brugt til at teste for mandler, er tilstrækkeligt præcis. Konkret mener virksomheden, at ingrediensen mahalab, der indgår i kommenprodukter, bliver fejlagtigt registeret som mandler.

De britiske fødevaremyndigheder er nu i færd med at undersøge, om metoden fungerer, som den skal, alt imens branchen fortsat forsøger at finde frem til, hvordan mandlerne kunne havne i krydderiet.

SFK Food sendt i rødt

Familiefirma skifter formand

Krydderifirma tilbage på sporet

SFK Food har appetit på opkøb

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier