FødevareWatch

To danskere døde i nye listeriatilfælde

Fødevarestyrelsen oplyser om fem personer, der er blevet smittet med listeria i løbet af en uge i april. To af dem er døde af bakterien.

Fem personer er blevet smittet med listeria i løbet af en uge i april. To af dem er døde af bakterien, oplyste Fødevarestyrelsen tirsdag eftermiddag.

Smittekilderne er endnu ikke fundet, men ifølge Statens Serum Institut har to af de berørte fået bakterien fra den samme kilde. De er samtidig smittede med den samme undertype, der gav anledning til et stort udbrud i 2013 og 2014 forårsaget af kødpålæg.

"Det er den samme bakterie som i rullepølseudbruddet. Så der er en mulighed for, at det er det gamle udbrud, der er blusset op igen. Det kan ikke afvises," siger overlæge Kåre Mølbak til DR Nyheder.

Det er usædvanligt, at der er fem tilfælde på en uge. Normalt ser vi et tilfælde af listeria om ugen"

Kåre Mølbak, overlæge, Statens Serum Institut
De to personer med den samme undertype af listeria er henholdsvis 73 og 57 år gamle, og ifølge overlægen var alle fem personer med den påviste smitte svækkede i forvejen. Det er dog ikke klart, om hvorvidt de to døde er smittede med den gamle type listeria.

To andre er smittet med andre listeriatyper, der kan have relation til to tidligere mindre listeriaudbrud. Endeligt er den femte smittet med en listeriatype, der ikke kendes fra tidligere udbrud.

”Det er usædvanligt, at der er fem tilfælde på en uge. Normalt ser vi et tilfælde af listeria om ugen. Men det er også usædvanligt, at vi så hurtigt er klar over, hvad det er for en type listeria. Det er et udtryk for, at vores overvågning af listeria er blevet bedre," siger overlæge Kåre Mølbak, Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut registrerede i alt 92 tilfælde af listeria i 2014 mod 49 tilfælde i 2013 og 50 i 2012.

Fødevarestyrelsen fører ikke statistik over, hvor mange tilbagekaldelser, der skyldes listeria, men på dens website er der opgjort 16 tilfælde i 2014, hvilket er stigning i forhold til 2013, hvor tallet lå på 12.

Bredt fødevareforlig skal fange brodne kar

Minister lover flere penge til bedre listeria-indsats

Listeria-sagen førte til flere tilbagekaldelser

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier