FødevareWatch

Øko-salget satte rekord i 2014

Det økologiske salg af fødevarer i detailhandlen nåede nye højder i 2014. Både supermarkeder og landbrugets interesseorganisation tror på yderligere vækst.

Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto/Arkiv

Danskerne er for alvor begyndt at købe økologisk, når der skal handles ind til aftensmaden.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologiske fødevarer nåede 6,2 mia. kr. sidste år, hvilket er en stigning på seks pct. i forhold til året før.

Reelt er der dog røget endnu flere øko-varer i indkøbskurven, da priserne samtidig er faldet, og måler man i tons, er der sket en stigning på otte pct. I alt udgør økologien nu 7,6 pct. af detailhandlens omsætning.

Danskerne har for alvor taget økologi til sig, og næsten halvdelen køber i dag øko- varer hver eneste uge"

Henrik Hindborg, markedschef, Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening glæder sig over, at det økologiske salg har nået endnu en milepæl, hvilket interesseorganisationen tolker som et udtryk for, at vi er mere bevidste om, hvad vi putter i munden.

”Der er aldrig tidligere blevet solgt så mange økologiske varer som i 2014. Og tendensen klar: Danskerne vil have endnu flere varer, som tager særligt hensyn til dyrevelfærden og er produceret uden brug af kemi. Danskerne har for alvor taget økologi til sig, og næsten halvdelen køber i dag øko-varer hver eneste uge,” udtaler markedschef Henrik Hindborg.

Det er fortsat mælk, æg og ost, der står for den største del af salget med 35 pct. af den samlede omsætning, efterfulgt af frugt og grønt og basisvarer som mel, gryn og ris.

Den økologiske kød er imidlertid også på vej frem og udgjorde i 2014 otte pct. af det samlede salg, hvilket svarer til en stigning på 21 pct. i forhold til 2013. Samtidig er mængden af svinekød alene steget med 43 pct.

Mere vækst i vente

Den danske detailhandel har fra årsskiftet satset stort på økologi, hvor alt fra discountkæder til supermarkeder har øget sortimentet og sænket priserne.

Coop gik forrest fra nytår, hvor kæden besluttede at sænke priserne med 200 mio. kr. om året i alle kædens butikker, mens Dansk Supermarkeds Netto og Føtex også har fået flere øko-varer på hylderne.

Hos Dansk Supermarked tror man på, at danskernes appetit på økologi kun vil vokse i det igangværende år.

”2015 er begyndt med tocifret vækst på frugt og grønt, mejeriprodukter og kød, og især Føtex har haft en markant vækst på økologisk frugt og grønt på hele 35 procent i første kvartal af 2015,” udtaler Jeppe Dahl Jeppesen, indkøbsdirektør for ferskvarer.

Landbrug & Fødevarer melder også om øget optimisme hos de økologiske bønder, der kan mærke, at efterspørgslen på deres varer er støt stigende.

"Der er nogle varegrupper, som forbrugeren har taget hurtigere imod end andre. Men der er en konstant udvikling indenfor økologien. For et par år siden steg salget af økologisk kød meget langsomt, men nu buldrer det derudaf. Faktisk er vi tæt på at mangle økologisk kød i Danmark," udtaler Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.

Økologien flytter på landet

Arla satser stort på økologi i hele verden

Prisrekord på økologisk kød

Friland belønner leverandører

Irma-chef: Branchen bør satse på 20 procent økologi

Karen Hækkerup: Eliten har smadret danskernes sundhed

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier