FødevareWatch

MRSA-aftale nedbringer brug af antibiotika

En ny dansk MRSA-aftale nedbringer brugen af antibiotika med 15 procent over de næste fire år. Landbruget mener, at indsatsen skal være international.

Foto: Peter Klint/Polfoto/Arkiv

Dansk landbrug står overfor en kraftig reduktion i brugen af antibiotika.

Torsdag aften blev Folketingets partier enige om en MRSA-plan, der skal nedbringe forbruget af antibiotika i dansk landbrug med 15 procent frem mod 2018.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) er glad for den nye aftale.

"Det vigtigste er helt klart, at vi nu nedbringer brugen af antibiotika markant med 15 procent over de næste fire år. Det vil sige, at vi nu er oppe på samlet set at reducere med 30 procent på en tiårig periode," siger han til Ritzau.

De 30 procent, når han op på, fordi der allerede er sket en reduktion fra 2009 til 2014.

Ifølge fødevareministeren endte den seneste aftale med at ramme lige præcis den reduktion, han har argumenteret for, og derfor er han "godt tilfreds":

"Vi skal huske på, at udgangspunktet for forhandlingerne var, at SF og Enhedslisten på den ene side ønskede større reduktioner, og at de borgerlige på den anden side syntes, mit udspil om 15 procent var alt for højt.

Derfor er det meget naturligt, at det ender på mit udspil, som jo ikke bare er taget ud i luften. Det bygger på det forslag, som den ekspertgruppe, vi har nedsat, kom med tidligere på året," siger ministeren.

Indsatsen for at sænke antibiotika-forbruget er sat i gang for at undgå udvikling af resistens. Af planens initiativer nævner fødevareministeren desuden udfasningen af Tetracyklin som særligt vigtig.

"Det er den form for bredspektret antibiotika, som eksperterne peger på som den største kilde til MRSA-problemer," lyder det fra ministeren.

Ud over reduktionen af antibiotikaforbruget indeholder aftalen blandt andet hygiejnetiltag, der har fokus på at hindre spredning af husdyr-MRSA til det omgivende samfund, overvågning af udviklingen i husdyr-MRSA og forskning i smitteveje.

Vi skal bekæmpe MRSA internationalt

Landbrug & Fødevarer roser det internationale fokus i handlingsplanen men mener, at målet for antibiotikareduktion er for ambitiøst.

”Jeg er glad for, at der er bred opbakning til en målrettet plan om at reducere forekomsten af MRSA. Vi har brug for en stærk fælles og international indsats, som planen lægger op til. I Danmark og i den danske svineproduktion har vi haft fokus på problemerne med MRSA længe, men vi må også se i øjnene, at det ikke er højt på dagsordenen i særligt mange andre lande med en stor svineproduktion. Danmark er ikke en isoleret ø, og selvom vi reducerede antibiotikaforbruget med 100 procent herhjemme, så ville vi stadig have MRSA. Så længe dyr og mennesker rejser rundt i verden, vil den markante danske indsats have meget begrænset effekt”, siger direktør for Danmarks 4000 svineproducenter i Videncenter for Svineproduktion, SEGES Claus Fertin i en meddelelse.

Ud over det internationale fokus glæder Landbrug & Fødevarer sig over, at aftaleparterne anerkender, at der er brug for langsigtede strategier for at reducere MRSA.

”Vi har ganske enkelt ikke værktøjerne til at ordne det her med et snuptag. Så havde vi gjort det for længst. Vi skal have mere forskning sat i gang, og så er det vigtigt, at vi er ærlige og erkender, at resultaterne af vores arbejde har lange udsigter”, siger Claus Fertin.

Resistente bakterier opstår som følge af brugen af antibiotika. Men bekæmpelsen af MRSA CC398 har vist sig at være mere kompliceret end blot at nedsætte antibiotikaforbruget lokalt. Ifølge Landbrug & Fødevarer har Norge en meget lille svineproduktion og et meget lavt antibiotikaforbrug. På trods af dette, er der også CC398 i norske svinestalde. I USA har man et meget højt antibiotikaforbrug men til gengæld lav forekomst af CC398. Selvom Danmark har et lavt antibiotikaforbrug i svineproduktionen, viste en screening for nylig, at op mod 70 procent af svinebesætningerne har den resistente bakterie MRSA CC398.

Antibiotikamål svært at nå

Danmark er ifølge landbrugsorganisationen blandt de lande i Europa, der bruger absolut mindst antibiotika i den animalske produktion. Det viser overvågningen af medicinforbruget i EU, der foretages af Det Europæiske Medicinagentur (EMA).

Siden 2009 er det lykkedes de danske landmænd at nedbringe forbruget med 17 pct. og derfor bliver det ifølge Landbrug & Fødevarer svært at nå handlingsplanens mål om en yderligere reduktion på 15 procent inden for de næste to år anset som ”meget svær at nå” i Landbrug & Fødevarer:

”Vi kan ikke fra den ene dag til den anden bare lige fjerne hverken fem eller 15 procent af antibiotikaforbruget. Husk på at de lavthængende frugter er plukket for længst. Det er en benhård indsats fra svineproducenternes side, der har bragt os så langt ned”, siger Claus Fertin.

Landbrug & Fødevarer frygter, at en alt for drastisk reduktion af antibiotikaforbruget kan gå ud over dyrevelfærden.

”Det er helt uomtvisteligt, at danske svineproducenter skal have mulighed for at behandle syge dyr, når det er nødvendigt”, siger Claus Fertin.

Videncenter for Svineproduktion, SEGES har selv sat et mål om en ti-procents reduktion fra 2013 til 2020.

L&F: MRSA-handlingsplan med urealistisk mål

Forsker: Der er for meget fokus på MRSA-bakterier

Danske svin har færre resistente bakterier

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier