FødevareWatch

Chr. Hansen overrasker med gode resultater

Ingrediens- og farvevirksomheden Chr. Hansen har fremgang på både top- og bundlinje i første halvdel af det skæve regnskabsår. Den udbetaler ekstraordinært udbytte til aktionærerne.

Foto: Juan Hein / Ritzau Scanpix

På toplinjen registrerer Chr. Hansen en kvartalsmæssig vækst i andet kvartal på 15 pct. i forhold til samme kvartal i regnskabsåret 2013/2014, mens der for første halvår er noteret en omsætningsvækst på 13 pct. til samlet 396,9 mio. euro.

Længere nede i halvårsregnskabet hedder bundlinjen for 2. kvartal 35,5 mio. euro, hvilket er en vækst på 31 pct. i forhold til samme periode sidste år. Driftsresultatet (EBIT) udgør i kvartalet 52,5 mio. euro, hvilket er bedre end forventet af analytikerne forud for regnskabet.

Konsensus var ifølge Ritzau Estimates, at omsætningen ville stige til 199,3 mio. euro fra 181,5 mio. euro, og at driftsresultatet før særlige poster ville stige til 49,1 mio. euro fra 45 mio. euro i andet kvartal af 2013/2014.

Den organiske vækst var i kvartalet på 12 pct. mod konsensus om en organisk vækst på 7,5 pct. I samme kvartal for et år siden var den organiske vækst på 10 pct.

EBIT-marginen før særlige poster landede på 25,2 pct. mod 24,8 pct. i samme kvartal sidste regnskabsår og konsensus om 24,6 pct.

For halvåret havde Chr. Hansen samlet en omsætningsvækst på 11 pct.

Cultures & Enzymes Division havde en organisk vækst på 8 pct., mens Health & Nutrition Division 24 pct. og Natural Colors Division kunne notere en fremgang på 8 pct.

"I 1. halvår 2014/15 var Chr. Hansen positivt påvirket af den styrkede dollar, mens den negative påvirkning fra inflation, især i Rusland og Ukraine, blev udlignet ved anvendelse af eurobaseret prisfastsættelse," hedder det i fondsbørsmeddelelsen.

"Jeg er meget tilfreds med vores resultater i 1. halvår 2014/15, hvor vi har haft solid vækst i begge vores mikrobielt baserede divisioner. Det er også lovende, at væksten er steget i Natural Colors Division i 2. kvartal. Strategien 'Nature's No. 1' angiver fortsat retningen for virksomheden, og der er sket store fremskridt inden for vores strategiske initiativer," siger adm. direktør Cees de Jong.

Vil udbetale udbytte

I kvartalsregnskabet fremgår det videre, at Chr. Hansen vil udbetale 115 mio. euro i ekstraordinært udbytte til selskabets aktionærer.

"For at sikre aktionærerne den bedste mulige kapitalstruktur, vil bestyrelsen udbetale kvartalsudbytte på samlet 115 mio. euro i forbindelse med offentliggørelsen af kvartalsrapporten for tredje kvartal 2014/15," skriver selskabet i regnskabet.

Hvor stor udbetalingen bliver per aktie, fremgår ikke af regnskabet, men baseret på antallet af aktier og fraregnet Chr. Hansens beholdning af egne aktier, som oplyst i regnskabet, bliver der tale om et udbytte på omkring 0,877 euro eller 6,55 kr. per aktie.

Til sammenligning betalte Chr. Hansen et ordinært udbytte på 3,77 kr. per aktie for regnskabsåret 2013/14.

Ingrediensaktien kostede onsdag ved lukketid 331,50 kr., så det ekstraordinære udbytte svarer til knap 2 pct. af kursen.

"Vi  fortsætter med at investere i  innovation og kapacitet for at styrke virksomhedens fremtidige vækst. Vores generering af frie pengestrømme er fortsat stærk, og derfor er det vores hensigt at udbetale interimsudbytte for i alt 115 mio. euro i forbindelse med offentliggørelsen af vores delårsrapport for 3. kvartal 2014/15," hedder det i en kommentar fra Cees de Jong.

Forventninger til helåret fastholdes

Chr. Hansen holder fast i forventningen om en organisk omsætningsvækst på 7-9 pct. i det skæve regnskabsår 2014/15. Selskabet venter en EBIT-margin før særlige poster på over 26,5 pct., lyder det i forbindelse med regnskabet for andet kvartal.

Koncernen ændrer dog en anelse i forventningerne i de enkelte divisioner. I Health & Nutrition er der stadig en forventning om, at EBIT-marginen vil være lavere end i 2013/2014, men den negative påvirkning af strategiske initiativer inden for plantebeskyttelse bliver nu delvist udlignet af en dollarstyrkelse.

I farvedivisionen, Natural Colors, ventes EBIT-marginen at blive lavere end i 2013/2014, hvor det før var forventet at blive i niveauet eller lavere. Her påvirker den styrkede dollar negativt.

I Cultures & Enzymes er det fortsat en forventning, at EBIT-marginen vil være på samme niveau som i 2013/2014.

Analytikere adspurgt af Ritzau Estimates venter en organisk vækst på 8,4 pct. i regnskabsåret samt en EBIT-margin før særlige poster på 26,9 pct.

Chr. Hansen venter i 2014/15 forsknings- og udviklingsomkostninger målt som andel af omsætningen i regnskabsåret på 7-8 pct.

Farvefremgang overrasker også

Chr. Hansens farvedivision, Natural Colors, klarede sig bedre end ventet i andet kvartal af 2014/15, hvor omsætningen udgjorde 42 mio. euro. Dog kunne det primære driftsresultat (EBIT) på 3,1 mio. euro ikke leve op til analytikernes forventninger.

Til sammenligning var der ifølge Ritzau Estimates ventet en omsætning på 40,3 mio. euro og et driftsresultat på 4,7 mio. euro i divisionen.

Omsætningen i Natural Colors steg fra 37,1 mio. euro i andet kvartal sidste regnskabsår, hvor divisionens resultat af primær drift (EBIT) udgjorde et overskud på 4 mio. euro.

EBIT-marginen i Natural Colors var på 7,3 pct. mod 10,8 pct. i andet kvartal af 2013/14. Analytikerne havde ventet en overskudsgrad på 11,8 pct.

Den organiske vækst landede på 11 pct. i kvartalet, hvor konsensus blandt ni analytikere var en organisk vækst på 6 pct. mod en tilbagegang på 2 pct. i andet kvartal af 2013/2014.

Analytiker: Stærk dollar og farver tager fokus i Chr. Hansen

Lunken yoghurt er vejen frem til det kinesiske guld

Chr. Hansen siger farvel til direktør

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier