FødevareWatch

CostCo bekræfter norsk lakseomlægning

Den enorme amerikanske varehuskæde CostCo har bekræftet, at man fremover vil hente helt op til 60 pct. af sine laks fra Norge i stedet for Chile, som ellers hidtil har leveret 90 pct. af koncernens laks.

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

For få uger siden kunne det internationale fiskerimedie Undercurrent News berette, at den amerikanske varehuskæde CostCo var parat til at hente størstedelen af sine laks fra Norge i fremtiden frem for det noget mere nærliggende marked Chile, hvor man hidtil har hentet stort set al sin laks fra.

Og nu har den ansvarlige CostCo-direktør bekræftet, at den store omlægning er på vej og at Norge fremover skal levere hele 60 pct. af laksen til CoctCos butikker.

Det skriver Seattle Times.

Hidtil har den amerikanske koncern fået 90 pct. af sine laks fra Chile og blot 10 pct. fra Norge, men fra og med juni vil fordeling hedde 60 pct. fra Norge og 40 pct. fra Chile, siger Jeff Lyons, som står for indkøb af friske fødevarer i CostCo til avisen.

CostCo, som er USA’s tredjestørste detailkæde og omsætter for mere end 100 mia. dollars årligt, indkøber ca. 600.000 pounds laksefilet hver eneste uge. Det betyder, at kæden tegner sig for næsten 10 pct. af al import af chilensk laks til USA, skriver avisen.

CostCos beslutning om at hente langt mere norsk laks i fremtiden er blevet forklaret med, at man vil sikre sig at have laks uden antibiotika på hylderne, men Jeff Lyons siger til Seattle Times, at beslutningen også bunder i en række geopolitiske og økonomiske forhold.

Den vigtigste af dem er ude tvivl, at den amerikanske dollar er styrket markant i forhold til andre valutaer og således også den norske krone, hvilket gør lakseindkøbet fra Norge langt billigere end tidligere. Ifølge Undercurrent News har prisen på laksefileter fra Norge typisk ligget én dollar højere end laks fra Chile, men på nuværende tidspunkt er forskellen nede på blot 50 cent.

Og det kan få en lang række amerikanske indkøbere til at følge i CostCos fodspor og skifte til norsk laks, skriver fiskerimediet.

Chile vraget til fordel for norsk lakseindustri

Politisk krisemøde efter stor norsk lakseflugt

Marine Harvest er klar til at skære i norsk produktion

Marine Harvest indgår i chilensk fusion

Rusland forventer stor vækst i lakseproduktionen

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier