Meyer vil sætte danske varer på amerikanske detailhylder

Claus Meyer leder nu efter de sidste ledende medarbejdere til sin restaurant i New York, men det er blot første skridt. Drømmen er at agere brohoved for danske fødevareproducenter i den amerikanske detailhandel.
Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Om godt og vel fire måneder sætter fødevare-connoisseur Claus Meyer sig sammen med familie og ansatte på et fly mod New York City.

Forberedelserne på at åbne den 1200 kvadratmeter store restaurant i Grand Central Stations Vanderbilt Hall er i fuld gang, og jagten kredser nu omkring 10 nøglemedarbejdere, som skal identificeres og ansættes.

”Vi skal have fundet alt lige fra ledende kokke til køkkenchefer og måske en barista. Vi leder efter køkkenchefen til den store restaurant, og det skal være en meget dygtig person,” siger Claus Meyer i et interview med FødevareWatch og fortsætter:

”Jeg vil helst have, at det er en svensker, nordmand eller dansker, der forstår kulturen og det nye køkken – en der har arbejdet i det her landskab. Vi får både kafferisteri, bageri og cocktailbar, så inden for alle de der forskellige fagområder kommer vi til at lede efter en person i toppen af det faglige hierarki.”

I den 1200 kvadratmeter store restaurant i Vanderbilt Hall i Grand Central vil Claus Meyer indlede sit amerikanske eventyr, der på sigt kan bane vejen for andre danske brands. | Foto: John Minchillo/AP/POLFOTO/ARKIV
I den 1200 kvadratmeter store restaurant i Vanderbilt Hall i Grand Central vil Claus Meyer indlede sit amerikanske eventyr, der på sigt kan bane vejen for andre danske brands. | Foto: John Minchillo/AP/POLFOTO/ARKIV

Tager de danske sorter med

Ikke overraskende er det Claus Meyers plan at skaffe nordiske fødevarer til restauranten, som gerne skal afspejle det nordiske køkken. Derfor er han i gang med at flytte danskheden med som en anden skandinavisk madimmigrant.   

”Vi forsøgsdyrker gamle danske kornsorter på nogle marker derovre i forbindelse med nogle universiteter og en enkelt bonde. Jeg synes, der er mere værdi i det frem for bare at importere en masse ting i en container,” siger han og fortsætter:

”Derfor importerer vi noget såsæd, og sår det nordiske korn i den amerikanske jord – det tænker jeg bliver en smuk fortælling om nogle danskere, der kom over med nogle ting, der betyder noget for dem, og filtrerer det igennem en amerikansk kontekst. Jeg tror, der er en stor styrke i sådan nogle relationer, hvis man kan håndtere det.”

Samme nummer vil han lave på mejerifronten, hvor det er planen at tage dansk mælkesyrekultur med og sammen med nogle af Løgismoses mejerister finde et mindre mejeri New York, som kan producere ymer, tykmælk og rygeost.

”Vi kommer til at kigge på en lang række fødevareområder og sige - hvordan kan man tage ånden og såsæden med og sætte et aftryk - men det handler ikke om at lave et eksportprojekt for enhver pris,” siger Meyer.

Madmarked med danske producenter

Restauranten på stationen er blot ét af den håndfuld projekter, som Claus Meyer håber, vil se dagens lys i den amerikanske delstat.

Sammen med restauranten åbner han en deli, hvor han har planer om at sælge produkter fra omkring 20 danske brands, og her er det planen at tage andre danske aktørers produkter med eksportpotentiale ind. 

Det samme er tilfældet, når Meyer vil afholde nordiske fødevaremarkeder i den del af Vanderbilt Hall, som ikke er lejet ud til ham.

Vil bryde igennem i detailhandlen

Om alt går vel, stopper legen imidlertid ikke her.

”Hvis vi er dygtige, formår vi at etablere en importfunktion, hvor vi fører fødevarerne ind i Whole Foods (amr. detailkæde, red.) eller lignende. Drømmen er, at vi er et brohoved for danske fødevareproducenter i Amerika, enten ved at vi importerer dem, sælger dem videre og har en agentlignende rolle eller ved, at vi indgår et produktionssamarbejde i de tilfælde, hvor fødevarerne skal være friske,” siger Claus Meyer og fortsætter:

”I den perfekte verden lavede vi jo et partnerskab med Summerbird om at producere flødeboller i USA eller riste Estate coffee i USA til det amerikanske marked i en form for partnerskab, hvor vi er orkesterleder på det.”

Det er omfanget af Meyers amerikanske satsning, der får ham til at håbe på, at en amerikansk detailkoncern som Whole Foods kunne være interesseret i et samarbejde. Udover projektet i Vanderbilt Hall har Meyer gang i to andre restauranter i New York samt et velgørenhedsprojekt i den fattige bydel Brownsville, hvor man ønsker at lave en skole og en restaurant.

"Hvis vi lykkes med det, kunne den samlede indsats godt ende med at blive interessant og kunne danne grundlag for andre kommercielle initiativer,” siger Claus Meyer.

Meyer åbner gigantisk pop up-restaurant på fodboldstadion

Ny Meyer-direktør skal udbygge produktporteføljen

Løgismose-mand langer ud efter fødevarebranchen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også