FødevareWatch

Svensk kød-kritik giver eksport-dyk

Svenske detailkæders og enkelte svenske politikeres kritik af dansk svinekød kan direkte aflæses i eksporttallene til nabolandet, viser nye tal for 2014. Især én faktor ligger ifølge Danish Crown bag udviklingen.

Foto: Colourbox

Den stærke negative omtale af dansk svinekød i Sverige viser sig nu med al tydelighed i den danske eksport til nabolandet. Salget af danske kødudskæringer er dykket markant.

Det viser de netop offentliggjorte eksporttal for svinekødssektoren, offentliggjort i Markedsnyt fra Landbrug & Fødevarer.

”Under udskæringer i eksporttallene kan man se et ret stort fald til Sverige.; det er flæskesteg, mørbrad, koteletter og så videre - de produkter, vi sælger til supermarkederne,” siger pressechef Jens Hansen fra Danish Crown til FødevareWatch.

Af tallene fremgår det, at netop eksporten af udskæringer er faldet fra 29.153 tons i 2013 til 22.788 tons. Også overordnet set, dvs. inkl. biprodukter, konserves med videre, er eksporten til svenskerne faldet de seneste to år.

Faldet i udskæringer skal ses i sammenhæng med de negative mediehistorier, der det seneste år har været. De negative historier har bl.a. handlet om halekuperinger i produktionen, MRSA-problematikken og antibiotikaforbruget.

Færre tilbudskampagner

”Det der gør sig gældende er, at den svenske detailhandel i forlængelse af den negative fokus på dansk svinekød har skruet ned for antallet af kampagner i supermarkeder og generelt for markedsføring. Det har kostet på mængderne, fordi dansk svinekød i meget høj grad har været en god vare for dem til at trække kunder i butikken,” vurderer Jens Hansen.

Har I reageret på det?

”Hele vejen igennem har vi faktisk haft en rigtig fornuftig og konstruktiv dialog med vores kunder i Sverige, og det har vi stadigvæk. Det ses også af, at vi stadig afsætter betydelige mængder til Sverige. Men i og med, at der har været rigtig stor fokus på svensk kød i Sverige og negativ fokus på dansk kød, så har de bare været tilbageholdende.”

Danish Crown glæder sig dog over, at der ikke er store detailkæder, der direkte har valgt den danske kødkoncern som samarbejdspartner.

”Og vi håber og tror, at situationen over tid vil normaliseres fordi de svenske supermarkeder betragter dansk kød som det bedste alternativ til det svenske kød. Det gør de specielt, fordi de også kan se, at når det kommer til både antibiotikaforbrug og dyrevelfærd, så er vi i Danmark meget langt fremme og blandt de førende i Europa,” siger Jens Hansen.

Ifølge Markedsnyt har der været en fremgang i slagtningerne på Danish Crowns svenske slagteri. Det kompenserer dog kun et stykke ad vejen for det faldende danske eksportsalg til supermarkederne af udskæringer, hedder det fra Danish Crowns pressechef.

Medie: Svenskere dropper dansk kød i stor stil

Dansk MRSA-kød fundet i svenske butikker

Svensk storimportør overvejer at droppe dansk svinekød

Mere fra FødevareWatch

Royal Greenland vil sprede nettet mere ud globalt

Den grønlandske fiskekæmpe skal have flere og tykkere tråde ud til de store globale markeder. Efter et barskt 2020 med nedgang i omsætningen på knap en halv mia. kr. og underskud skal salgskanalerne være stærkere, lyder det fra topchef Mikael Thinghuus.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier