Fem års fængsel for besiddelse af oksekød

Indisk delstat indfører totalt forbud mod besiddelse af oksekød.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO
AF MADS WESTERMANN

Indbyggerne i den indiske delstat Maharashtra må, efter at delstatens regering har vedtaget en ny lov, der gør det forbudt at være i besiddelse af oksekød, rejse langt, hvis de vil have sig en saftig bøf. Det skriver den engelske avis The Guardian.

Straffen for at overtræde den nye lov, der også forbyder enhver form for slagtning af køer og tyre, er op til fem års fængsel, og en bøde på cirka 1.100 kroner, hvilket svarer til 10 procent af en gennemsnitlig årsløn i delstaten.

Langt hovedparten af befolkningen i Maharashtra er hinduer og betragter derfor koen som et helligt dyr.

Loven blev vedtaget af delstatens parlament for næsten tyve år siden, men er først for nylig blevet underskrevet af den indiske præsident Pranab Mukherjee.

Konservative kredse blandt indiske hinduer har i lang tid arbejdet intenst for at få forslaget endeligt godkendt, og hinduernes religiøse overhoved i delstaten, Devendra Fadnavis, er selvsagt begejstret. Han sendte umiddelbart efter godkendelsen af loven en takke-tweet til præsident Mukherjee, hvor han skrev: "Endelig er vores drøm om et forbud mod slagtning af køer blevet en realitet".

Forbuddet udløste en intens debat i det indiske parlament, hvor lederen af det førende oppositionsparti, National Congress Party, anklagede præsident Mukherjee for at bruge forbuddet til at høste stemmer blandt Indiens hinduistiske flertal. Han påpegede, at forbuddet vil være en alvorlig økonomisk belastning for de landmænd, som på nuværende tidspunkt har kvægbesætninger.

"En sådan landmand skal bruge mindst 540 kroner om måneden på at tage sig af sine dyr. Derfor må det nu være  regeringens ansvar at overtage kreaturerne og tage sig af dem, så længe de lever," udtalte Nawab Malik til den indiske avis Times of India.

Hovedparten af landmændene, der bliver ramt af det nye forbud, er muslimer. Med en andel på 13 procent af Indiens befolkning på 1,25 milliard mennesker er de landets største religiøse minoritet

Også på de sociale medier har tilhængere og modstandere af forbuddet slynget en endeløs strøm af argumenter mod hinanden, og har sat loven i relation til anden lovgivning i Indien.

Således skrev twitter-brugeren Sonika Mehta med hentydning til den seneste tids mange voldtægtssager og efterfølgende debat om kvinders sikkerhed i det indiske samfund: "Det er nu mere sikkert at være ko end kvinde i Indien".

Slagteribosser solgte bevidst kræftinficeret kød

Vi har opfundet en helt ny øl til Burma

Otte år med minus i Findus Danmark

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også