FødevareWatch

Overlæge opfordrer til politisk indgreb

Hvis politikerne ikke griber ind over for fødevareindustriens produktion af sukkerfyldte og kalorierige produkter, er slaget mod den stærkt sundhedsskadelige fedme tabt, mener lederen af Center for Diabetesforskning på Gentofte Hospital.

Foto: Niels Hougaard

Fødevareindustrien tænker kun på bundlinjen og ikke de sundhedsskadelige konsekvenser, og politikerne er berøringsangste i forhold til at lægge begrænsninger på industrien.

Overlæge Filip Krag Knop, leder af Center for Diabetesforskning på Gentofte Hospital, leverer i en kronik på FødevareWatch en sønderlemmende kritik af fødevareindustriens satsning på søde sager uden hensyntagen til sundheden; og i samme åndedrag får også de politiske beslutningstagere nogle hug over nakken for ikke at gribe ind. Et indgreb, der vil være billigere og bedre end efterfølgende – når folk er blevet overvægtige og syge - at investere store summer i sundhedsrelaterede indgreb.

”Tidligere var det dyrt at producere søde sager, som dermed blev et eksklusivt og begrænset fænomen i hverdagen. Nu er det blevet billigt og simpelt for fødevarevirksomheder at blande fedt, sukker og salt i en behagelig tekstur, tilsætte en besnærende smag og sætte det på hylderne i butikkerne - eventuelt vedhæftet samleobjekter eller legetøj med sigte på en totalstimulering af børns oplevelses-, smags- og samlerinstinkter. Og ganske urovækkende er det, at jo billigere varerne er, jo flere usunde kalorier er de typisk fyldt med”, skriver han i kronikken og tilføjer, at ”set i et evolutionært og fysiologisk perspektiv udgør disse store mængder billige og lettilgængelige kalorier en alvorlig sundhedstrussel for verdens befolkning.”

Politikere er berøringsangste

”I skarp kontrast til reguleringen af forskning og lægemiddeludvikling står berøringsangste politikeres smagløse skræk for at begrænse fødevareindustriens ukontrollerede oversvømmelse af verdens markeder med billige produkter, der tager livtag med menneskets drift til næringsstofsindtagelse,” pointerer overlægen og skriver videre:

”Med de små, men alligevel vigtige, skridt, som vi og medicinalvirksomheder tager for at imødegå fedmeepidemiens massive og negative konsekvenser kan vi intet stille op, når vores samfund tillader fødevareproducenter frit og ubesværet at tjene penge på at sælge produkter, der udnytter menneskets biologiske drift til et afhængigheds-skabende indtag af kalorierige fødeemner - og derfor direkte modarbejder alle gode intentioner fra de forskere og behandlere, der har indset fedmeepidemiens uhyggelige konsekvenser for individ og samfund. Uden determineret politisk indgriben og ny lovgivning er slaget i mine øjne tabt.”

Læs hele kronikken her

Overlæge: For let at tjene penge på at øge sukker og fedtindhold

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier